matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
setaRDG:
I kolejna całka
3
√
x
+1
∫
dx Co byście panowie i Panie zaproponowali jakim sposobem tą całkę
3
√
x
−1
rozwiązać ?
29 cze 15:10
Mila:
[x=t
3
, dx=3t
d
t, t=
3
√
x
] 3∫U{(t+1)*t
2
}{t−1) dt=
(t−1+1+1)*t
2
=3(∫
dt)=
t−1
(t−1)*t
2
2t
2
=3*(∫
dt +∫
dt)=
t−1
t−1
t
2
−1+1
(t−1)*(t+1)
1
=3∫t
2
dt+6∫
dt=t
3
+6(∫
dt+∫
dt)=
t−1
t−1
t−1
dokończ
29 cze 21:19
Mila:
dx=3t
2
dt
29 cze 21:20