Równania rózniczkowe 2 rzędu
Santos: Witam. Proszę o jakieś wytłumaczenie kiedy zwiększam stopień wielomianu , na czym to polega
przy równaniach rózniczkowych 2 rzędu.
np jeśli mam r(x)= ex a yj= C1+C2*ex
No to rozumiem tu sie powtarza to zwiększam stopień wielomianu
W przypadku np gdy mam r(x)=e3x a yj = C1+C2*ex to rozumiem że nie większam stopnia
wielomianu. w przyapdku np gdy mam 4x i mam C1+C2*ex to zwiększam czy nie? bo niby mam C1
stałą a tam mam stała razy x więc ja już tego nie rozumiem , i przez to robie głupie błedy .
Proszę o jakieś wytłumaczenie na czym to polega czy tylko część członu musi się powtarzać żeby
zwiększyć stopień itp.
Z góry dziękuje
29 cze 14:50
Santos: 
?
29 cze 16:20
Krzysiek: dokładasz 'x' do przewidywanego rozwiązania gdy przewidywane rozwiązanie zawiera się w
rozwiązaniu równania jednorodnego
czyli u ciebie yj=C1+C2ex
a przewidujesz w postaci: y=Aex
więc dla C1=0 i C2=A przewidywane rozwiązanie zawiera się w yj
29 cze 16:35