Całka
Magda: Pytanko: jak zamieniam całkę z kartezjańskich współrzędnych na współrzędne biegunowe, to jak ma
wyglądać kolejność tej całki?
mam całke taką:
−√2∫0 dy −y∫√4−y2 xy dx
z lewej strony dolna granica całki, z prawej górna.
Jak ma wyglądać kolejność całki w polarnych? Jest dowolna czy nie?
Wyszło mi po zamianie 0∫2 dr −π/4∫0 rcosφsinφ dφ
Ale lepiej całkowalo by mi się w odwrotnej kolejności.
Proszę o wytłumaczenie!
29 cze 10:05
Krzysiek: granice całkowania nie są zależne od φ ani od 'r' więc możesz w dowolnej kolejnośi całkować
ale możesz też od razu rozdzielić zmienne:
∫02r3dr*∫−π/40cosφsinφdφ
błędnie napisałaś funkcję podcałkową...stąd r3 napisałem zamiast 'r'
29 cze 10:28
Magda: Ah, myślałam że r2 = sin2φ + cos2φ, a to jest jednak r2 = x2 + y2, czyli r2 = r2sin2φ
+ r2cos2φ
Czy dobry jest ten ostatni wzór czy nie? bo wiem ze na pewno r2 = x2 + y2
29 cze 14:11
Krzysiek: zamieniasz (x,y) na (r,φ)
więc masz dwie nowe zmienne promień i kąt.
x=rcosφ
y=rsinφ
więc x2+y2=r2cos2φ+r2sin2φ=r2
nie wyliczasz r względem φ anie odwrotnie...
29 cze 14:31
Magda: nie rozumiem tego ostatniego co napisałeś... co masz na myśli?
Obliczyłam już to, wynik wyszedł 1, chociaż według kalkulatora wolframalpha powinno wyjść −1...
nie wiem gdzie zgubiłam minus, no ale mniejsza.
29 cze 15:03
Krzysiek: bo napisałaś: r2=x2+y2 czyli r2=r2sin2φ+r2cos2φ2
no i pytasz się czy dobry jest ten ostatni wzór... a przecież ostatni wzór to r2=r2 no więc
jak może być zły?
Dlatego sądziłem,że chcesz znaleźć jakąś zależność między r i φ
29 cze 15:14