planimetria
Blue: Uzasadnij, że jeżeli wielokąt (dowolny) o obwodzie równym L jest opisany na okręgu o promieniu
| | 1 | |
r , to pole tego wielokąta jest równe : |
| *L*r |
| | 2 | |
| | L | |
Jeśli chodzi o foremny , to liczę tak, że jeden bok ma długość |
| i pole jednego trójkąta |
| | n | |
| | 1 | | L | | 1 | | L | | 1 | |
jest równe |
| * |
| *r. Czyli Pc = n* |
| * |
| * = |
| *L*r , |
| | 2 | | n | | 2 | | n | | 2 | |
ale jak to zrobić jeśli chodzi o DOWOLNY wielokąt?
29 cze 09:39
zawodus:

Teraz widać jak to liczymy?
29 cze 09:44
Blue: nie za bardzo szczerze mówiąc... Mógłbyś to jeszcze jakoś wyjaśnić?
29 cze 10:05
zombi: Pola 4 trójkątów = pole wielokąta (w tym przypadku)
29 cze 10:28
zawodus: Do każdego z n−boków prowadzimy sobie promień (oczywiście będzie pod kątem prostym)
Ze środka prowadzimy n odcinków (te czerwone)
Nasz wielokąt ma boki a
1,a
2,a
3,...a
n
Tworzy nam się n trójkątów o podstawach a
1,a
2,a
3,...a
n
Liczymy pole jednego trójkąta
| | 1 | | 1 | |
P= |
| ah= |
| ai*r, i=1,2,3,...n |
| | 2 | | 2 | |
Pole n−kąta wynosi zatem
Ale
∑
i=1na
i=L (obwód)
Ostatecznie
Teraz to dopiero zagmatwałem
29 cze 10:29
Blue: Ok... łatwiej by było dla mnie , jakby w treści zadania było , że chodzi o wielokąt foremny,
ale niech już będzie , że rozumiem...
29 cze 10:54
Blue: Ale i tak dzięki a chęci

chyba jednak jestem za głupia
29 cze 10:54
zawodus: Metoda polega na podzieleniu wielokąta na trójkąty i liczymy pole każdego z tych trójkątów
29 cze 11:18