Wykres
setaRDG: Jak zaznaczyć na osi x
2+y
2=6 , y=x
2 I jakie są punkty wspólne ?
Potrafię to sobie wyobrazić bo pierwsze to jest równanie okręgu a 2 to jest parabola ale nie
wiem jakie mogą byc punkty wspólne
28 cze 22:38
razor:

punkty wspólne: podstawiam y = x
2 do równania okręgu
y+y
2=6
y
2+y−6 = 0
(y+3)(y−2) = 0
y = −3 lub y = 2
podstawiając y = −3 do równania okręgu otrzymujemy sprzeczność
dla y = 2
x
2 = 2
x =
√2 lub x = −
√2
nasze szukane punkty wspólne mają współrzędne (−
√2,2) lub (
√2,2)
28 cze 22:44
Saizou :
28 cze 22:45
setaRDG: A powiedzcie mi prosze jak by to wyglądało gdybym chciał to zapisać w postaci całki oznaczonej
∫((y
2+y−6)−x
2)dx ? ?

Cos takiego czy inaczej ?
28 cze 23:19
setaRDG: I kolejne 2 równania y=x
4−1 , y=0 . A w takich równaniach punkty wspolne

Podstawiamy do pierwszego za y=0
0=x
4−1
(x
2−1)(x
2+1)=0
(x−1)(x+1)(x
2+1)=0 Dobrze to robię
28 cze 23:23
Mila:
1) Do zadania 23:19 napisz od początku treść.
2) 23:23
dalej tak:
x−1=0 lub x+1=0 lub x2+1=0
x=1 lub x=−1 , brak rozwiązań bo x2+1>0
28 cze 23:28
setaRDG: Do 1 zadania Mam policzyć pole powstałe w wyniku naszkicowania dwóch równań x
2+y
2=6 , y=x
2
Koledzy mi już pomogli i narysowali wykres . A teraz mam problem zapisania tego jako calke .
Bo równanie x
2+y
2=6 bd ograniczać od góry a y=x
2 bd ograniczać od dołu i chodzi mi tylko o
zapis
28 cze 23:37
Mila:
Pole ograniczone krzywymi?
28 cze 23:40
setaRDG: Tak
28 cze 23:43
Mila:

Rozważymy pole w I ćwiartce,( korzystamy z symetrii.)
x
2+y
2=6
y
2=6−x
2
y=
√6−x2
Razor obliczył wsp. punktów przecięcia
x
0=0, x
1=
√2
P=2*
0∫
√2 (
√6−x2−x
2) dx
∫(
√6−x2−x
2) dx=∫
√6−x2dx−∫x
2 dx=..
pierwsza całka z wzoru, ( masz?) , druga prosta
29 cze 00:02
setaRDG: | | 1 | |
kolejne pytanie  Mam 3 proste y= |
| , y=0, x>3 |
| | (x−3)2 | |
Jak bd wygladał wykres i jakie są punkty wspolne 3 i +
∞ ?
29 cze 00:06
setaRDG: yhy rozumię

Ale też mogę całkę wziąśc od razu od przedziału −
√2 do
√2
29 cze 00:09
Mila:
| | a2 | | x | | x | |
∫√a2−x2 dx= |
| arcsin |
| + |
| √a2−x2+C |
| | 2 | | a | | 2 | |
| | 6 | | x | | x | |
∫√6−x2dx= |
| arcsin |
| + |
| √6−x2= |
| | 2 | | √6 | | 2 | |
29 cze 00:09
setaRDG: Tak mam ten wzór podany tylko , że wynik ma się równać arcsin(x)/(a)
29 cze 00:13
Mila:

0:09 tak .
Tu będzie całka niewłaściwa.
Granice od 3 do
∞.
| | −1 | | −1 | | −1 | |
3∫∞U{1}{(x−3)2 dx=[ |
| ]3∞= limε→∞( |
| )−limε→3+( |
| )=0+∞ |
| | x−3 | | ε−3 | | ε−3 | |
całka rozbiezna
pospawdzaj znaki, bo już śpię.
Dobranoc
29 cze 00:23
setaRDG: Tak calka rozbieżna , dziękuję i Dobranoc
29 cze 00:29