równania i nierówności / układy
Lolitka: dla jakich wartości parametru α rozwiązaniem układu równań :
x sin α − y cos α = 1
x cos α + y sin α = 0
jest para liczb x, y taka, że x+y−1=o ?
28 cze 21:17
Maslanek: Skorzystaj z rozwiązywania układów równań metodą wyznaczników. Najłatwiej
28 cze 21:19
Lolitka: a co dalej?
28 cze 21:25
Maslanek: Wyznaczasz x i y.
Podstawiasz do równania x+y−1=0.
Oczywiście W≠0. Wtedy istnieje dokłądnie jedna para rozwiązań układu równań.
Jeśli W=0, to sprawdź, czy układ jest sprzeczny, czy tożsamościowy. Wtedy dowolna para (x,y)
spełnia układ.
28 cze 21:28
Lolitka: W= x y sin2 + x y cos2
Wx = y sin − y cos
Wy = x sin − y sin
czy tak wychodzi?
28 cze 21:32
Maslanek: Nie. W wyznacznikach nie powinno być śladu po x i y.
28 cze 21:33
Lolitka: to ja nie wiem.
28 cze 21:57
Mila:
Współczynniki:
x y c
sinα −cosα 1
cosα sinα 0
W=sinα*sinα−(−cosα*cosα)=sin
2α+cos
2α=1 dla każdego α∊R
Zatem Układ równań posiada dokładnie jedno rozwiązanie.
W
x:
1 −cosα
0 sinα
W
x=1*sinα−(−cosα*0)=sinα
W
y=sinα*0−1*cosα=−cosα
Podstawiamy do równania x+y−1=0
sinα−cosα−1=0
rozwiąż to równanie.
28 cze 22:50