Zamiana całki podwójnej do współrzędnych polarnych.
Magdalena: Oto całka:
(
−√2∫
0) dy (
−y∫
√4−y2) xy dx
zapis taki: przed całką dolna granica, po całce górna granica całkowania.
Mam problem z przetransformowaniem tego na polar coordinate'y.
Wydaje mi się, ze rysunek wygląda tak:
http://i.imgur.com/FLKHjs3.png
ponieważ:
y=−x
−
√2<=y<=0
x
2+y
2 = 4 (r=2)
Szare linie to obszar.
Problem w tym, ze nie mam pojęcia jak to zapisać w coordinate'ach polarnych. Proszę o pomoc z
wytłumaczeniem.
Nie rozumiem tego, ponieważ w jednym miejscu obszar jest ograniczony prostą, więc nie mogę
chyba tego zapisać jak całka (0∫2)dr (π∫7/8π)dφ
28 cze 20:21
Krzysiek: x=√4−y2 czyli x≥0 więc zły rysunek
po drugie dolna granica to x=−y więc obszar zaczyna się od tej prostej a nie kończy się na
niej.
jak poprawisz rysunek to wtedy łatwo wyznaczysz kąt.
28 cze 20:35
Ada: 1. Proszę używać polskiego nazewnictwa, współrzędne biegunowe.
2. Jak są one zdefiniowane? Bo moja wiedza mówi mi, że nie tak jak to jest zapisane, tylko:
x = r cosφ
y = r sinφ
wtedy jakobian przekształcenia jest równy: J = r
Jakobian to wyznacznik macierzy Jacobiego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Macierz_Jacobiego
3. Ograniczasz zmienne, dla twojego przypadku:
r ∊ (0,
√2)
Dalej jaki obszar jest podany w zadaniu od tego zależą ograniczenia na φ
28 cze 20:39
Magdalena: Krzysiek, dzieki, ale nie rozumiem.
x = √4−y2, to prawda
ale x2 = 4 − y2
x2 + y2 = 4
a więc kółko o promieniu 2 o starcie w punkcie (0,0). Jak to mozliwe ze X'y > 0?
28 cze 20:44
Krzysiek: x=√4−y2 a x2+y2=4 to nie to samo.
x=√4−y2 dla x<0 to równanie jest sprzeczne
28 cze 21:01
Ada:

Ok, nie ogarnęłam zapisu. Przepraszam.
x∊(−y,
√4−y2) − czerwono ograniczenia x
y∊(−
√2,0) − niebiesko ograniczenia y
| | 7 | |
Wychodzi wycinek koła dla φ∊( |
| π, 2π) r∊(0,2) |
| | 8 | |
I = ∫
02 dr ∫
7/8π 2π r
3 sinφ cosφ dφ
28 cze 21:01
Krzysiek: tylko,że 'czerwone ograniczenie' jest źle oznaczone.
28 cze 21:06
Ada: Czemu
28 cze 21:28
Krzysiek: bo sięga do pomarańczowej prostej a nie zatrzymuje się na prostej: x=0
28 cze 21:36
Ada: Kiedy się zatrzymuje

Jak rozważasz y=
√4−x2 to oznacza górną połowę koła, a teraz przekręć układ współrzędnych

Nie obejmuję ujemnych x−sów, I i IV ćwierci x jest dodatnie.
28 cze 21:40
Magdalena: Ada, źle. tam gdzie są czerwone I niebieskie linie, powinno być zamalowane. wynik poprawny to
0∫2 dr −π/4 ∫0 dφ
28 cze 22:06
Krzysiek: tylko,że to z prawej strony ogranicza nasz obszar a z lewej x=−y więc 'x' może być ujemny...
28 cze 22:06
Magdalena: no tak, czyli odpowiedź którą zapisałam jest poprawna, tak?
28 cze 22:08
Krzysiek: brakuje u Ciebie funkcji podcałkowej.
28 cze 22:10
Ada: Krzysiek chyba nie rozumiem.
| | −π | | 7 | |
Tak, Magdaleno tylko, że kąt |
| jest równoważny kątowi |
| π, kąt 0 kątowi 2π. |
| | 4 | | 8 | |
28 cze 22:10
Krzysiek: Ada, a jak byś narysowała taki obszar:
−y≤x≤2−y ?
to co by ograniczało obszar z lewej strony? prosta x=0 ?
nie,7/8π tylko −π/4+2π=7π/4
28 cze 22:14
Magdalena: nie brakuje funckji podcałkowej, po prostu jej nie zapisałam bo uznałam ze jest tak banalna ze
nie ma po co zapisywać. Cieszę się natomiast, że doszłam do wyniku. Temat można zamknąć.
28 cze 22:45