mat ele
zombi: Matematyka elementarna, Jan Kraszewski. Rachunek zdań.
Definiujemy spójnik | zwany kreską Sheffera następująco:
p|q ⇔ ¬p∨¬ q.
Uzasadnić, że spójniki ¬,∧,∨,⇒,⇔ są definiowalne przy pomocy tego spójnika.
Z idempotentności alternatywy mamy:
Io p ⇔ p∨p, zatem ~p ⇔ ~p∨~p ⇔ p|p.
IIo p∧q ⇔ ~(~p∨~q) ⇔ ~(p|q) i tu pytanie czy można to jeszcze rozpisać jako (p|q|) | (p|q)?
IIIo p∨q ⇔ (~p|~q) i znowu czy można to doprowadzić do postaci (p|p)|(q|q) ?
IVo p⇒q ⇔ ~p∨q ⇔ (p|~q) i dalej p|(q|q) ?
"⇔" już sobie sam zrobię.
28 cze 20:17
Saizou :
zombi widzę że już do studiów ćwiczysz xd
28 cze 20:19
zombi: Szkoda zmarnować 4 miechy wakacji
28 cze 20:20
Saizou : ale trochę wakacji się należy xd
28 cze 20:20
zombi: Spoko, robię sobie przerwy wychodzę na zewnątrz, więc jeszcze źle nie jest.
28 cze 20:22
Saizou : jeszcze

czyli mamy apokalipsę
zombi od października na studiach xd
28 cze 20:25
zombi: Pewnie tak

Trochę żałuje, że nie poszło lepiej z maturki, ale ta maturka na studiach ważna
przez pierwszy tydzień. A gdzie zamierzasz iść PWr?
28 cze 20:26
zawodus: Jak ja nie lubię logiki
28 cze 20:30
Maslanek: Jeżeli masz zdefiniować innych spójniki przy użyciu pewnych określonych, to tylko i wyłącznie
one mogą znaleźć się w definicji.
Stąd p⋀q ⇔~(p|q) jest złą definicją. W koncu nie znamy czegoś takiego jak "~"
Ale p⋀q ⇔(p|q) | (p|q) jest dobrą definicją.
28 cze 21:18
zombi: No właśnie, bo w odpowiedziach, zostało ~(p|q), więc coś mi nie pasowało.
28 cze 21:29
Maslanek: Chyba, że korzystamy z definicji wcześniejszych. Wtedy "~" byłaby już znana

Ale generalnie myślę, że zapis ~(p|q) jest nie taki jak trzeba
28 cze 21:32
zombi: No okej spoko, czyli rozwalić w drobny mak trzeba. Dzięki. Jak coś będę jeszcze wrzucał, bo
jest tutaj parę mocniejszych.
28 cze 21:35
Saizou :
Zombi jeszcze do końca nie wiem, muszę wybrać Pozek czy Wrocek
28 cze 21:52
zombi: Ja zdecydowałem się w końcu, UWr na 100%
28 cze 22:32
zombi: Mam kolejne, nie jest trudne, ale chodzi mi o zapis, żeby był formalny:
□ − alternatywa wykluczająca, zdefiniowana tak, że:
p□q ⇔ (~p∧q) ∨ (p∧~q).
Pokaż, żę p□p jest tautologią
~(p□p) ⇔ ~[(~p∧p)∨(p∧~p)] ⇔ ~(~p∧p)∧~(~p∧p) ⇔ ~(~p∧p) <− prawo sprzeczności, które jest
tautologią, zatem również ~(p□p) jest tautologią tak?
28 cze 22:50
zombi: Pokaż, że ~(p□p) jest tautologią*
28 cze 22:56
Trivial: zombi, po co Ci logika, przejdź od razu do teorii typów, teorii dowodu i teorii kategorii.
28 cze 23:07
Trivial: A z tego co widzę, to kreska Shaffera to zwykły NAND. a NAND b = NOT (a AND b)
28 cze 23:09
zombi: Noo, zwyczajna negacja koniunkcji z prawa de Morgana pyka. Wolę przerobić wszystko Trivial
bo logikę ostatnio miałem w pierwszej klasie.
28 cze 23:11
Trivial: A odnośnie tematu, to skoro zdefiniowałeś ~x jako operację korzystającą tylko z | to nie widzę
powodu czemu nie miałbyś jej używać w kolejnych definicjach. Rozpisana forma jest dużo
bardziej zawiła.
28 cze 23:17
Trivial: W klasycznej logice: ~a⋀a = 0
zatem:
~(p□p) ⇔ ~[(~p∧p)∨(p∧~p)] ⇔ ~[0∨0] ⇔ 1
28 cze 23:21
zombi: Tak, też chciałem, ale nie widziałem czy mogę zapisać. Rozwiałeś wątpliwości, dzięki.
28 cze 23:32
zombi: Pomógłbyś mi jeszcze to zrozumieć?
"Uzasadnić, że implikacja nie jest definiowalna przez alternatywę i koniunkcję"
Odp. Wynika to z symetrii alternatywy i koniunkcji.
O co chodzi z tą symetrią?
28 cze 23:36
fx: Co oznacza, że działanie jest symetryczne i dlaczego implikacja nie jest symetryczna?

Co do odpowiedzi do tego podręcznika. Polecam zapoznać się z obszerną erratą dostępną na
stronie autora. Sporo różnych błędów się wkradło w treści, przykładach i odpowiedziach.
29 cze 00:23
Trivial:
To wcale nie wynika z samej symetrii. NAND jest również symetryczny, a pozwala zdefiniować
dowolną funkcję logiczną. Potrzebny jest inny dowód.
29 cze 00:39
Trivial: fx, pewnie chodzi o a♦b = b♦a. Z kolei a⇒b ≠ b⇒a.
29 cze 00:40
zombi: No właśnie tak rozkminiałem, że możesz rozpisać implikację, dostaniesz ∨ albo ∧ a one są
przemienne i dostaniesz z powrotem inną implikację np. w drugą stronę, która zajść nie musi.
29 cze 01:22
Trivial:
Mam inny dowód (nie wprost).
Oznaczenia:
* oznacza ⋀
+ oznacza ∨
Załóżmy, że da się zdefiniować a⇒b za pomocą: 0, 1, *, +, a, b. Wtedy da się również
zdefiniować zaprzeczenie jako ~a = a⇒0. Ale zdefiniowanie zaprzeczenia jest niemożliwe, gdyż
istnieją jedynie 3 funkcje logiczne zbudowane za pomocą 0, 1, *, +, a.
Są to: φ(a) = 0, φ(a) = 1, φ(a) = a.
Dowód (indukcyjny). Zdefiniujemy funkcję redukcji każdej możliwej funkcji logicznej zbudowanej
przy pomocy 0, 1, *, +, a. Analiza strukturalna wszystkich wyrażeń logicznych:
reduce 0 = 0
reduce 1 = 1
reduce a = a
reduce (0 + x) = reduce x
reduce (1 + x) = 1
reduce (a + a) = a
reduce (a + x) = reduce ((reduce x) + a)
reduce (0 * x) = 0
reduce (1 * x) = reduce x
reduce (a * a) = a
reduce (a * x) = reduce ((reduce x) * a)
gdzie x oznacza dowolne podwyrażenie.
29 cze 01:28
Trivial:
Jak widać funkcja reduce ma 3 możliwości: 0, 1, a. Ponadto nigdy nie wpada w nieskończoną
pętlę, zatem jest dowodem i jednocześnie formalnym sposobem uproszczania tego typu wyrażeń.
29 cze 01:31
zombi: Kurde, to dla mnie za wysokie progi chyba
29 cze 01:56
Trivial:
Mam mały błąd. Wersja poprawiona:
reduce 0 = 0
reduce 1 = 1
reduce a = a
reduce (0 + x) =
reduce x
reduce (1 + x) = 1
reduce (a + a) = a
reduce (x + y) =
reduce ((
reduce y) + (
reduce x))
−− symetria
reduce (0 * x) = 0
reduce (1 * x) =
reduce x
reduce (a * a) = a
reduce (x * y) =
reduce ((
reduce y) * (
reduce x))
−− symetria
Przykład redukcji − bezmyślne stosowanie reguł (od góry do dołu próbujemy dopasować działającą
regułę;
R =
reduce).
R ((a*(1+0)) + (a*1)) =
R ((
R (a*1)) + (
R (a*(1+0))))
=
R ((
R ((
R 1) * (
R a))) + (
R (a*(1+0))))
=
R ((
R (1 * (
R a))) + (
R (a*(1+0))))
=
R ((
R (
R a)) + (
R (a*(1+0))))
=
R ((
R a) + (
R (a*(1+0))))
=
R (a + (
R (a*(1+0))))
=
R (a + (
R ((
R (1+0)) * (
R a))))
=
R (a + (
R (1 * (
R a))))
=
R (a + (
R (
R a)))
=
R (a + (
R a))
=
R (a + a)
= a
Taka super formalna definicja umożliwia wykonanie tego przez komputer.
29 cze 02:21
zombi: A jakoś bardziej po ludzku, nie komputerowo? Jak to krótko pokazać?
29 cze 02:46
Trivial: Co Ci się nie podoba w moim dowodzie indukcyjnym?

Nie jest jakiś długi.
29 cze 10:51
zombi: Z nim wszystko okej, tylko czy tego nie da się krócej?

Bo w erracie do tej książki nie ma
poprawki, jeśli chodzi o odpowiedź "wynika to z symetrii koniunkcji i alternatywy". Czyli, że
ona jest ok?
29 cze 10:53
Trivial:
Ale o co chodzi autorowi książki z tą symetrią? Zwykle symetria funkcji oznacza
f(a,b) = f(b,a) a♦b = b♦a.
Pokazałem już wcześniej że to nie wystarcza, bo NAND jest również symetryczny, a pozwala na
definicję dowolnej funkcji logicznej.
29 cze 10:56