Podaj wzór na wyraz ogólny ciągu (an) określonego
lil: Podaj wzór na wyraz ogólny ciągu (an) określonego w następujący sposób: ciąg (an) jest ciągiem
kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 1.
Jak mam takie zadanie zrobić?
28 cze 19:32
jakubs: No to wypisuj te liczby i może coś zauważysz
28 cze 19:33
Saizou :
1:5=0 r1
6:5=1 r1
11:5=2 r1 ....
i tak dalej
an=5n−4
28 cze 19:34
lil: Dalej nie rozumiem. Skąd się wzięło to 5n−4?
Wypisałam sobie liczby
15 , 65, 115, 165, 215
I co dalej?
28 cze 19:41
jakubs: Jak definiujemy liczbę naturalną ?
28 cze 19:44
Maslanek: Skąd te ułamki?
Dzielenie z resztą wykonujemy na liczbach całkowitych

(w zadaniu naturalnych)
28 cze 19:45
lil: No tak. Okay, juz mam.
aj=1
a2=6
r=5
an=1+(n−1)5=1 + 5n −5= 5n−4
28 cze 19:51