ułamki wielopiętrowe
Martyna: Hej, czy można to jakoś "uprościć" żeby ułamek nie miał tylu poziomów?
28 cze 19:15
zawodus: wspólny mianownik w mianowniku ułamka i potem wystarczy odwrócić ułamek
28 cze 19:19
jakubs: | | uv | | uv*(K+up/b) | |
P= |
| = |
| |
| | | | a(K+up/b)+aK | |
28 cze 19:19
Martyna: dzięki wielkie
28 cze 19:20
pigor: .... , mało, a dlaczego nie dalej

; rozszerz
przez b i wyłącz "a" przed nawias w mianowniku, wtedy.
| | uv(bK+up) | | uv(bK+up) | |
P= |
| = |
| . ...  |
| | a(bK+up)+abK | | a(2bK+up) | |
28 cze 22:50
jakubs: Koleżanka chciała tylko pozbyć się pięter, dalej myślę, że sobie poradziła
28 cze 22:51
pigor: ..., no dobrze, ale to pięterko z "b" w mianowniku wcale nie jest gorsze
od tego "twojego" piętra, które aby "wykasować" nie musiało się sprowadzać
| | up | |
do wspólnego mianownika, tylko od razu rozszerzyć przez K+ |
| , a co do |
| | b | |
mnie, to proponowałbym i tak najpierw rozszerzyć "wszystko" przez b. ...
28 cze 23:06
pigor: ..., a więc polecam tu i w podobnych ... zapomnieć o
sprowadzaniu czegokolwiek do wspólnego mianownika. ...
28 cze 23:15