zadanie nr 4
5-latek: Czy stosunek przecinania sie prostych jest
1. zwrotny ( a wiec czy a nierownolegle a )
2. symetryczny (a wiec czy a nierownolegle b to b nierownolegle a)
3.Przechodni (a wiec czy a nierownolegle b i b nierownolegle c to a
nierownolegle c )
Odpowiedz dokladnie uzasadnij
Czy jest symetryczny . tak jest symetryczny .Dlatego ze kiedy sie dwie proste przecinaja to
maja jeden wspolny punkt
Zwrotnym chyba nie bedzie bo a moze byc tylko rownolegla do a
28 cze 18:50
zawodus: Podstawowy warunek:
mówimy o prostych na płaszczyźnie czy w przestrzeni?
28 cze 19:12
5-latek: Witam serdecznie

Oczywiscie mowimy o plasczyznie.
O przestrzeni porozmawiamy pozniej (pod koniec roku )
Bo stosunek rownoleglosci jest zwrotny
28 cze 19:16
zawodus: a jest równoległa do a, zatem nie możemy mówić tutaj o zwrotności
wg mnie
28 cze 19:18
5-latek: czyli tak jak myslalem
A teraz stosunek przechodniosci przecinania sie prostych
ta wlasnosc stosunku rownoleglosci jest opisana tak
Jesli aIIb i bIIc to albo jest a=c albo proste a i c jako dwie proste rownolegle do tej samej
prostej b nie moga nalezec do tego samego peku.
Wiec czesc wspolna a i c = zbior pusty
Poniewaz a=c lub czesc wspolna a i c = zbior pusty zatem aIIc
czyli aIIb i bIIc to aIIc
Jak teraz wzorujac sie na tym udowodnic ze stosunk przecinania sie prostych(czyli stosunek
nierownoleglosci) jest przechodni
28 cze 19:28
Maslanek: Nie jest przechodni zdaje się

Jeżeli b przecina a i a jest równoległa do c, to b również przecina c.
Stąd i z równoległości nie zachodzi implikacja a~b ∧ b~c ⇒ a~c. Więc relacja nie jest
przechodnia.
28 cze 19:40
5-latek: Witaj.

W tamtym zadaniu miales racje . Nalezalo skorzystac z odleglosci i nierownosci trojkata .
Tutaj chyba bedzie jednak przechodnia (nie bede sie w tej chwili upieral przy tym )
28 cze 19:52
5-latek: Musze jeszce dobrze poczytac o tych relacjach . Juz zapomnialem niestety
28 cze 19:54
Maslanek: No ja też logikę w tamtym semestrze miałem, ale pojęcie przechodniości jeszcze znam

Aczkolwiek nie mam pojęcia czasem co robisz, czytając Twoje posty

Ale zdolność logicznego
myślenia chyba zachowałem
28 cze 20:03
5-latek: A moze to trzeba sobie wytlumaczyc tak :
Jesli a nierownolegle do b i b nierownolegle do c to a nierownolegle do c dlatego ze czesc
wspolna a I c jest zbiorem jednoelemntowym?
Nie wiem czy dobrze mysle .
28 cze 20:06
Maslanek: W definicji przechodniości masz, że dla dowolnych elementów a,b,c.
Bierzemy więc takie, że a||c; a≠c. Jeżeli "~" jest relacją przecinania, to a~b znaczy tyle, że
proste a i b się przecinają.
b będzie prostą (choćby prostopadłą do a i c). Wtedy b przecina a i przecina c (relacja ~ jest
symetryczna), tzn. a~b i b~c.
Nieprawdą jest jednak, że a~c. (bo proste są równoległe).
Wniosek: Relacja ~ nie jest przechodnia.
28 cze 20:09
5-latek: Maslanek Probuje to dobrze zrozumiec gdyz potem bede musial zabrac sie za zadania z
geometrii ze zbioru Trelinski Serafin . A tam juz nie ma zartow .
28 cze 20:15
Maslanek: Nic mi to nie mówi

Ale zapewne kiedyś tam dotrę

Jeśli będę mógł pomóc, to spróbuję
28 cze 20:17
5-latek: Nie widzialem twojego wpisu z 20:09.
Wiec dziekuje za wyjasnienie . Juz jutro bede to analizowal .
28 cze 20:20
28 cze 20:24
zawodus:

a przecina b (a~b)
b przecina c (b~c)
ale a nie przecina c
Czyli dokładnie jak opisał maślanek relacja nie jest przechodnia
28 cze 20:29
5-latek:

Ale jak wezmiemy np pek prostych ?
Wiem jestem upierdliwy

ale chce to zrozumiec
28 cze 21:12
Maslanek: Wtedy relacja mogłaby być przechodnia. Ale nie jest

Nie jest, bo istnieje trójka prostych a,b,c dla których przechodniość nie działa. A skoro już
takie znaleźliśmy znaczy, to tyle, że relacja nie jest przechodnia.
Definicja przechodniości: ∀a,b,c (a~b ⋀ b~c ⇒ a~c).
Zwróć uwagę na kwantyfikator: "Dla wszystkich". Jeżeli można podać kontrprzykład, to wiadomo co
wnioskujemy
28 cze 21:16
5-latek: Wiadomo

czyli najpierw powtarzamy logike , relacje, a potem bierzemy sie za aksjomatyke
28 cze 21:19
Maslanek: 
Nie wiem, co znaczy tu aksjomatyka

Resztę słów rozumiem
28 cze 21:21
Mila:

Ładnie.
Jak to dobrze, że
zawodus i maslanek wyjaśnili.
Nie lubię takich zadań. Po przeczytaniu treści staję się blondynką.
I po co to robisz
5−latku?
28 cze 23:00
5-latek: Dobry wieczor po raz drugi
Milu
jest to zadanie z ksiazki do geometrii dla klas 1 i2 liceum ogolnoksztalcacego i 1 2 3
technikum Krygowskiej
Jet to zadanie nr 17 z tej ksiazki a wiec sa to poczatkowe wiadomosci o prostych przecinajacych
sie i rownoleglych .
Osobiscie tych zadan nie wymyslam ale przepisuje je z ksiazki
Tam tez jest to wyjasnienie o stosunku rownoleglosci prostych ze jest zwrotny ,symetryczny i
przechodni .
Zaraz na poczatku ksiazki o odzworowaniu zbiorow jest relacja poprzedzania (antysymetria
spojnosc przechodniosc .
Wlasnie zeby to dobrze zrozumiec (a moze nie trzeba ) zamowilem sobie ksiazke Z. Opial. Zbiory
formy zdaniowe relacje
Ale tez chcialbym tez dopytac na forum
28 cze 23:15