Równanie różniczkowe 1. rzędu
Dawid: Równanie różniczkowe 1. rzędu
(xy− x)dx + (xy + x − y − 1)dy = 0
Witam, przygotowując się do sesji liczę sobie zadanka. Mysłałem, że umiem RR, nawet wydawało mi
się proste, ale szybko się przekonałem, że jest inaczej, bo już dziesiąty przykład mnie zagiął
i nie mam na niego pomysłu.
Proszę o jakieś wskazówki. Rozwiązanie jest pewnie banalne, ale za nic nie mogę na nie wpaść.
Wyłączenie przed nawias jakoś mi nie pomaga, jeśli chodzi o wyrażenie przy dy:
| | y | | 1 | |
x(y + 1 − |
| − |
| )dy = −x(y − 1)dx |
| | x | | x | |
ani tu
| | x | | 1 | |
y(x + |
| − 1 − |
| )dy = −x(y − 1)dx |
| | y | | y | |
proszę o pomoc w rozwiązaniu. Siedzę godzinę nad tym przykładem i nic nie mogę wymyślić.