logarytmy
tyu:
Oblicz
| | 3 | |
3x gdzie x= |
| − log32 * log2√6 inaczej się tego nie dało |
| | log √6 3 | |
zapisać. W pierwszym logarytmie podstawa logarytmu to a=
√6
Ma ktoś pomysł od czego tu zacząć
28 cze 16:13
razor: | | 1 | | log2√6 | |
log32*log2√6 = |
| *log2√6 = |
| = log3√6 |
| | log23 | | log23 | |
| 3 | | 1 | |
| = 3* |
| = 3*log3√6 |
| log√63 | | log√63 | |
x = 3log
3√6 − log
3√6 = 2log
3√6 = log
36
3
log36 = ...
28 cze 16:18
28 cze 16:21
tyu: dziękuję za pomoc.
28 cze 16:26
tyu: przeczytam, co napisał Gustlik. Mogą się przydać jego spostrzeżenia
28 cze 16:29