Cała oznaczona niewłaściwa II rodzaju
setaRDG: Witam Mam pewien problem z zadaniem ∫(ograniczona od 1 do e
2) (lnx−xe
x2 ) dx
I musze teraz coś przyjąc za za którąś liczbe ze zbioru od 1 do e
2 ?
Bo wiem , że dalej liczy się całkę nieoznaczoną to policzyłęm
28 cze 15:41
Dziadek Mróz:
∫F(x)dx = f(x) + c
a∫bF(x)dx = f(b) − f(a)
28 cze 15:51
setaRDG: Wiem jaki jest schemat rozwiązywania tylko nie wiem czy musze wprowadzać jakąś niewiadomą
zamiast któregoś a czy b
28 cze 16:47
Mila:
To jaką masz całkę nieoznaczoną?
28 cze 22:28
setaRDG: ∫(ln(x)−xe
x2)dx To jest moja całka nieoznaczona
28 cze 22:36
Mila:
Jaki jest wynik ? Piszesz, ze obliczyłeś i nie wiesz jak obliczyć wartość .
28 cze 22:52
setaRDG: xlnx − lnx+ e
x2 +2x
2*e
x2 To jest wynik całki nieoznaczonej

A mam pytanie mila co do całek oznaczonych niewłaściwych czy te całkę muszę jakoś ograniczać
dodatkowo

?
W sensie ta całka jest w przedziale od [1;e
2] Czy wszystkie liczby z tego przedziału moga być
brane do równania ?
28 cze 23:04
Dziadek Mróz:
| | x3 | | 23 | | 03 | | 8 | |
0∫2x2dx = |
| 0|2 = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
28 cze 23:05
Dziadek Mróz:
tak, od 1 do e2
czyli masz:
...=[e2*ln(e2)−ln(e2)+e(e2)2+2*(e2)2*e(e2)2]−
[1*ln(1)−ln(1)+e12+2*12*e12] = ...
28 cze 23:09
zombi: Źle policzona całka.
28 cze 23:09
28 cze 23:10
setaRDG: Dobra rozumię juz
28 cze 23:15
Mila:
To już moja pomoc nie jest potrzebna w tym zadaniu?
28 cze 23:21
setaRDG: Tak Pani Mila dziękuje kolejny raz za pomoc
28 cze 23:24