Równanie rekurencyjne x_n = 2x_n-1 - x_n-2 +1 : jak przewidywać?
Lena: Mam problem z równaniem rekurencyjnym:
xn = 2 xn−1 − xn−2 + 1
Równanie charakterystyczne x2 − 2x + 1 = 0 daje podwójny pierwiastek α=1.
f(n) =1, więc jest równe pierwiastkowi, toteż przewiduję, że rozwiązanie szczególne rów.
niejednorodnego:
xn= A n.
Takie instrukcje były na innych stronach, ale po podstawieniu wszystko się zeruje i wydaje mi
się, że w przypadku, gdy f(n) jest równe pierwiastkowi, którego krotność jest większa od 1, to
trzeba inaczej podstawić.
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak należy przewidywać rozwiązanie w takim przypadku? Będę
bardzo wdzięczna, bo nie znalazłam jeszcze takiego przykładu.
28 cze 14:06
Lena: Już rozwiązałam. Nie wychodziło mi po podstawieniu:
x
n = A n
2
więc sądziłam, że to złe przewidywanie. Ale miałam tylko błąd rachunkowy.
Dla potomnych (bo właśnie tej informacji brakowało mi w źródłach, z których korzystałam):
Jeśli f(n) = a (czyli jakaś stała) i przy okazji jest równy k−krotnemu pierwiastkowi rów.
charakterystycznego, to przewidujemy rozwiązanie szczególne rów. niejednorodnego:
x
n = A n
k
Miłego dnia
28 cze 14:50