Oblicz objętość brył ograniczonych powierzchniami.
Jagodzianeczka: Witam, poprosiłabym o sprawdzenie poprawności przedziałów w całkach podwójnych.
1. y=z, y=2x, y=2, z=0, z=y
∫02dy ∫(−y/2)(y/2)ydx
2.x2+y2+z2=4, z=1(z≥1)
∫02πdφ∫02√4−x2−y2ϱdϱ
3.x2+y2−2y=0, z=x2+y2, z=0
∫0πdφ∫02sinφ(x2+y2)ϱdϱ
4.z=5−x2+y2, x=0, y=0, x+y=1, z=0
∫01dx∫01−x(5−x2+y2)dy
28 cze 12:58
zawodus: 1.
tutaj musiałbym sobie obszar rysować.
2.
gdzie w drugim wykorzystujesz warunek z≥1
3.
zamieniasz zmienne w granicach a w funkcji? gdzie jakobian?
4 nie mam już siły

ale nie wydaje mi się dobrze
28 cze 13:05
Jagodzianeczka: To w takim razie mogły mi ktoś wytłumaczyć poprawne odpowiedzi?
28 cze 15:28