Calka
setaRDG: Witam , dostałem chwilowego zamroczenia proszę o pomoc w całce
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| ROZBIJAMY MIANOWNIK NA DWOJE ∫ |
| ale nie wiem co robic dalej stosuje |
| | x2−1 | | x−1*x+1 | |
metodę przez podstawienie ?
28 cze 12:27
razor: | | 1 | | A | | B | |
rozkład na ułamki proste: |
| = |
| + |
| | *(x2−1) |
| | (x−1)(x+1) | | x−1 | | x+1 | |
1 = A(x+1) + B(x−1)
1 = Ax + A + Bx − B
1 = (A+B)x + A−B
A+B = 0
A−B = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| − |
| ∫ |
| = ... |
| | (x−1)(x+1) | | 2 | | x−1 | | 2 | | x+1 | |
28 cze 12:39
Bogdan:
Już kilka razy tu pokazywałem, że nie ma potrzeby rozwiązywać układ równań przy wyznaczaniu
A, B.
1 = A(x + 1) + B(x − 1)
Dobieramy sprytnie x:
| | 1 | |
dla x = 1: 1 = 2A ⇒ A = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
dla x = −1: 1 = −2B ⇒ B = − |
| |
| | 2 | |
28 cze 12:42
setaRDG: Faktycznie , dziekuję
28 cze 12:43
setaRDG: A to jest obojętne co podstawimy ?
28 cze 12:44
razor: Fajny sposób Bogdan, dzięki

Podstawiasz takie x żeby któryś czynnik zawierający A lub B się
wyzerował i został tylko jeden
28 cze 12:46
Bogdan:
obojętnie, ale takie liczby dobieramy, aby obliczenia uprościły się
28 cze 12:46
zawodus: Bardzo wygodna jest metoda resiuduów
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)(x+1) | | x−1 | | x+1 | |
nic wtedy nie zgadujemy
28 cze 12:47
zawodus: *residuów
28 cze 12:47
Bogdan:
jeśli jest np. A(x − 3), to bierzemy x = 3 i nie ma tu zgadywania
28 cze 12:51