Wyznaczenie n-tej pochodnej
Jakub: Witam, mam problem z wyznaczeniem n−tej pochodnej funkcji:
f(x) = ln(1+x)
mam tak:
f'(x) = (1+x)−1
f''(x) = −(1+x)−2
f'''(x) = 2(1+x)−3
f''''(x) = −6(1+x)−4
i wiem że będzie to wyglądało mw. tak: xx (1+x)−n ale nie mam zielonego pojęcia co
wstawić w miejsce "xx" i jak do tego w ogóle dojść. Pozdrawiam
28 cze 12:20
WueR:
Druga pochodna na pewno dobrze wyznaczona?
28 cze 12:27
WueR:
Ups − tutaj ja sie pomylilem, jest ok.
28 cze 12:29
Jakub: No tak mi się wydaje, wolfram też pokazuje to samo...
28 cze 12:29
Bogdan:
| | (−1)n−1*(n − 1)! | |
f(n)(x) = (−1)n−1*(n − 1)!*(1 + x)−n = |
| |
| | (1 + x)n | |
28 cze 12:31
Jakub: a mogę prosić o jakieś wyjasnienie jak dojść do takiego czegoś jeśli ktoś od razu tego nie
widzi ?
28 cze 12:35
Jakub: ok, już załapałem! Dzięki
28 cze 12:35
Bogdan:
To trzeba jednak dostrzec. Widzimy zmieniający się znak, mamy więc (−1)n−1 lub (−1)n+1,
widzimy również ciąg współczynników: 1, 1, 2, 6, 24, 120 ..., czyli 0!, 1!, 2!, 3!, 4!, 5!,...,
a wykładnik w mianowniku przy (1 + x) przyjmuje wartość liczby będącej nr pochodnej.
28 cze 12:39
pigor: ... ,

twoja n−ta pochodna to :
f
(n)= (ln(1+x))
(n)=
(−1)n−1*(n−1)! (1+x)
−n, np.dla
n=5
=(−1)
(5−1)*(5−1)! (1+x)
−5=(−1)
4*4! (1+x)
−4=1*2*3*4(1+x)
−4=24(1+x)
−4 itd.
28 cze 12:45
pigor: ...ups ; przepraszam
28 cze 12:46
Bogdan:
28 cze 12:48
Jakub: no nie wpadłem na to, że tam jest silnia, jakoś tak rzadko mam okazję jej używać i nawet o niej
nie pomyślałem. Jeszcze raz dzięki !
28 cze 13:04