wyznaczenie
ABES: −e−y = x Jak wyznaczyć z tego y ;c?
28 cze 11:46
ABES: jakbym miał ey to chyba byłoby y=ln|x| a w tym wypadku ?
28 cze 12:11
ABES: e−y=−x i wtedy
−y=ln|−x| czyli y = −ln|−x|?
28 cze 12:14
ABES:
28 cze 13:17
WueR:
lne−y=ln−x
28 cze 13:18
ABES: no i y nie wyjdzie z tego y=−ln|−x|
28 cze 13:29
pigor: ...,
−e
−y=x ⇔ e
−y= −x i
x<0 ⇒ lne
−y= ln(−x) ⇒
⇒ −ylne= ln(−x) ⇒
y= −ln(−x) , gdzie
x<0 − koniecznie
28 cze 13:33
ABES: Dziękuję ci bardzo
28 cze 13:43
Dziadek Mróz:
ey = −x
ln(ey) = ln(−x)
y*ln(e) = ln(−x)
y = ln(−x)
28 cze 14:23
pigor: ..., nie zrobił pan DM założenia co do x, a więc bzdety pisze i już ...
28 cze 15:23