kinia: udowodnij że liczby √3, √3 - √2 są liczbami niewymiernymi
15 paź 10:50
b.: 1. Czy umiesz udowodnić, że √2 jest niewymierny?
Jeśli nie, znajdziesz ten dowód np. na wikipedii
(,,dowód niewymierności pierwiastka z dwóch'')
Dowód niewymierności √3 jest analogiczny.
2. Mamy
(√3-√2)*(√3+√2) = 3-2=1
Gdyby √3-√2 była wymierna, to z powyższej równości
również √3+√2 byłaby wymierna.
Zatem √3 = 1/2* ( (√3+√2) - (√3-√2) ) byłaby wymierna jako
iloczyn liczby wymiernej 1/2
i różnica liczby wymiernych. Sprzeczność.
Wobec tego √3-√2 jest niewymierna.
15 paź 16:57