matematykaszkolna.pl
PROSTE PYTANIE Z MACIERZY albert: Hej, kiedy liczmy niezależność liniową wektorów to rząd powinien być równy liczbie kolumn czy wierszy (zakładając, że macierz jest liniowo niezależna)?
28 cze 09:58
WueR: Rzad czego? Macierz liniowo niezalezna? Pierwsze slysze.
28 cze 10:18
pigor: ... rząd macierzy, to wartość wyznacznika, a wyznacznik to tablica kwadratowa, a więc odpowiedz na swoje pytanie teraz sam.
28 cze 11:00
lolek: rząd macierzy to nie wartość wyznacznika...
28 cze 11:11
lolek: wyznacznik to nie tablica kwadratowa...
28 cze 11:13
pigor: ...przepraszam , oczywiście miałem na myśli jego ...emotka wymiar a co do "tablicy" kwadratowej liczb, co w tym złego
28 cze 12:52
Trivial: Wyznacznik to liczba.
28 cze 12:53
WueR: Precyzyjniej − wyznacznik to obraz danej macierzy kwadratowej przez pewna funkcje.
28 cze 12:54
pigor: ... wymiar wyznacznika, którego wartość ≠0 . emotka
28 cze 12:55
zawodus: Problem definiowania pojęcia emotka Wiele definicji podaje, że wyznacznik to funkcja, która przyporządkowuje każdej macierzy kwadratowej liczbę detA=... Podobny problem jest np. w definicji pojęcia pola. emotka
28 cze 12:56
pigor: ..., a dla mnie to nie wyznacznik jest liczbą ,tylko jego (wyznacznika) wartość liczona np. metodą Leibnitza .
28 cze 12:58
pigor: ...no właśnie, nie można powiedzieć "funkcja to liczba", ale jej wartość (funkcji) to co innego, tak samo z wyznacznikiem: jest to funkcja ..., a więc jego wartość ... emotka
28 cze 13:27
Albert: OK, to powiedzmy, że mamy takie zadanie: Czy wektory tworzące daną macierz są liniowo niezależne? Z tego co wiem to musimy obliczyć rząd macierzy i jeśli jest równy ilości wektorów to wtedy są. Ale czy wektory są ułożone pionowo czy poziomo? Np. jeśli macierz będzie 4x5 to rząd powinien wynieść 4 czy 5?
28 cze 17:41
pigor: .. jak może wynosić r=5 kiedy maksymalny wymiar wyznacznika "wyjętego" z tej macierzy, to 4x4.
28 cze 17:47
Albert: Ale rząd nie wyznacnzik
28 cze 17:51
Albert: Poza tym qrczę no mi chodzi o to czy wektory układamy pionowo czy poziomoemotka
28 cze 17:52
WueR: W kryterium liniowej niezaleznosci nie ma to znaczenia. Trzeba znac dziedzine i przeciwdziedzine, zeby moc ocenic w przypadku Twojego zadania.
28 cze 17:55
Albert: acha czyli mogę dowolnie ustawić wektory w swojej macierzy?
28 cze 18:01
WueR: W rozpatrywanym zadaniu macierz juz przeciez masz "ustawiona".
28 cze 18:06
Albert: ale gdybym chciał ułożyć swoją mając kilka wektorów to nie ma różnicy?
28 cze 18:08
WueR: Nie.
28 cze 18:11
Albert: OK, dzięki za wszystkie odpowiedzi. Ale się dyskusja wywołała emotka
28 cze 18:15