przekształcenie odwrotne
daria: wyznaczyć przekształcenie odwrotne do przekształcenia f(x,y)=(√2x+y,2x+√8y)
czy ktoś mógłby mi napisać jak to zrobić krok po kroku?
28 cze 04:52
WueR:
Ja mam taki schemat dzialania:
f(x,y) = (
√2x + y; 2x +
√8y)
Niech a =
√2x + y, b = 2x +
√8y, stad:
| | √8 | | b | | √2 | |
x = |
| a − |
| ; y = |
| b − a i mamy: |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √8 | | b | | √2 | |
f( |
| a − |
| ; |
| b − a) = (a, b), wiec: |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √8 | | b | | √2 | |
f−1(a,b) = ( |
| a − |
| ; |
| b − a) − mozna jeszcze zmienic zmienne na x,y |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
jesli ktos nie lubi a,b i koniec. Warunki na odwracalnosc oczywiscie sprawdzone?
28 cze 10:37
daria: a co to sa za warunki?
28 cze 16:33
WueR:
Funkcja musi byc 1−1 oraz "na".
28 cze 18:30
daria: napiszesz mi jeszcze jak wylicza się x i y? czy są jakieś wzory na to?
28 cze 18:46
WueR:
a =
√2x + y, b = 2x +
√8y
| | b | | √8 | |
b = 2x + √8y ⇔ 2x = b − √8y ⇔ x = |
| − |
| y, dalej: |
| | 2 | | 2 | |
| | b | | √8 | | √2 | | √2 | |
a = √2x + y = √2[ |
| − |
| y] + y = |
| b − 2 y + y = |
| b − y = a, |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
wiec:
| | √2 | |
y = |
| b − a, i dalej wyliczyc jeszcze x podstawiajac wyliczone wlasnie y do |
| | 2 | |
wczesniejszego rownania.
28 cze 19:02