Zadanie
Monika: <całka>Witam proszę o pomoc!
Jak policzyc całkę:
a)
∫ (3x + 3)dxx2 + 4x − 5
b)
∫ (3x + 3)dx √x2+4x−5
27 cze 23:58
Godzio:
| 3x + 3 | | | |
| = |
| = |
| x2 − 4x + 5 | | x2 + 4x − 5 | |
| | 3 | | 2x + 4 | | 3 | |
= |
| * |
| − |
| |
| | 2 | | x2 + 4x − 5 | | (x + 2)2 − 9 | |
Całka z pierwszego wyrażenia:
| | f'(x) | |
Korzystasz ze wzoru ∫ |
| = ln|f(x)| + C |
| | f(x) | |
Druga:
| 3 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = − |
| ( |
| − |
| ) |
| (x + 5)(x − 1) | | 2 | | x + 5 | | x − 1 | |
28 cze 00:44
Monika: Dziękuje
28 cze 09:52