Ciągłość funkcji.
Blue: Bok kwadratu ABCD ma długość 2
√2. Wierzchołki K i L trójkąta równoramiennego AKL (gdzie
|AK|=|AL|) należą do boków kwadratu. Przedstaw pole P trójkąta AKL jako funkcję jego wysokości
x (gdzie x= |AE|). Określ dziedzinę funkcji P. Zbadaj ciągłość tej funkcji i naszkicuj jej
wykres.
Żeby nie było, że tylko skanuję, a nie chce mi się pisać, to przepisałam treść, jednak sądzę,
iż bez rysunku tutaj się nie obejdzie , więc załączam też skan
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=eah8jb&s=8#.U63QsJrwGM_
27 cze 22:22
Mila:
Napisz Twoje propozycje.
27 cze 23:00
Eta:

1/ |AC|=4 |AE|=x , x>0 i y=4−x , x∊(0,4)
PΔAKL= (4−x)*x ⇒P(x)= −x
2+4x
2/ |AC|=|DB|=4 , |AE|=x
z podobieństwa trójkątów ABD i AKL
| | |KL| | | x | |
|
| = |
| ⇒ |KL|=...... |
| | |DB| | | |AS| | |
P= ........
27 cze 23:08
Saizou :

dalej sam
27 cze 23:11
Piotr 10: sama
27 cze 23:11
Saizou : a tak xd
nie doczytałem końcówek
ten niebieski
27 cze 23:14
Blue: x=
√y2−8y+16
I wtedy ta funkcja będzie wyglądać tak : f(y) = y*
√y2−8y+16
I nie za bardzo wiem, skąd wiemy , że tam wszystkie te odcinki mają taką samą długość − y
29 cze 09:02
zawodus: Ten mały odcięty trójkąt jest połową kwadratu dlatego tam wszędzie masz 'y' chodzi o przykład
nr 1
29 cze 09:40
Blue: ale nadal nie wiem jak to wyliczyć, jakoś to zadanie dla mnie jest dziwne..
29 cze 10:08
zawodus: Pierwszą część ci przecież
Eta policzyła pole

To polecenie z ciągłością i wykresem to nie wiem po co
29 cze 10:19
Blue: a dobra już widzę, bo Saizou mi to zagmatwał, a Eta przecież już to wyliczyła xD
29 cze 10:57
Blue: Eta a mogłabyś jeszcze ten drugi trójkąt dokończyć

i napisz mi proszę dlaczego w
odpowiedziach mam, że P(x) = x
2 dla x ∊(0,2) i P(x) = 4x−x
2 dla x∊<2,4)

?
29 cze 13:14
zawodus: Te odpowiedzi dla którego podpunktu?
29 cze 13:31
Blue: dla obydwu
29 cze 13:35
zawodus: Tak w pierwszym powinno być
P(x)=4x−x
2, x∊<2,4)
Bo tylko od połowy przekątnej w ten sposób liczymy

Drugie sama pomyśl
29 cze 13:43
Blue: Boże jaka ja głupia, dobra już czaje to drugie, |KL| = 2x i potem pole = x
2 no tak. Mam już
dość matmy, muszę sobie zrobić przerwę , bo nie myślę już
29 cze 13:52