Ekstrema funkcji
Kasia: Mam problem z takim zadaniem

Korzystając z drugiego warunku wystarczającego (max lokalne f''(x0)<0, mix lokalne f''(x0)>0)
| | −x | |
Zbadać ekstrema funkcji: y= |
| |
| | 2lnx | |
27 cze 19:04
sushi_ gg6397228:
czy umiesz liczyć pochodną ?
27 cze 19:09
Kasia: umiem ale nie bardzo jaże w jaki sposob to zadanie sie rozwiazuje
27 cze 19:24
Kasia: | | − lnx+2 | |
pochodna wyszla mi : |
| |
| | 2ln2x | |
27 cze 19:27
Janek191:
Pochodna źle obliczona
27 cze 19:57
Kasia: to jak powinna wyglądać dobrze policzona?

Janek pomoż bo jutro mam egzamin z matmy a nie
mogę tego zadania rozwiązać
27 cze 20:03
Janek191:
| | − 1* 2 ln x − ( −x)*2 *1x | | 1 − ln x | |
y' = |
| = |
| ; x > 0 |
| | 4 ln2 x | | 2 ln2 x | |
y ' = 0 ⇔ ln x = 1 ⇔ x = e
Liczymy drugą pochodną
y" =
a następnie y"( e)
27 cze 20:13
Kasia: nie kumam czemu w liczniku wyszlo 1−ln x

chyba mam braki ze szkoly sredniej
27 cze 20:22
Janek191:
Skrócono ułamek przez 2
27 cze 20:24
Kasia: aa teraz rozumiem

dzięki !
27 cze 20:32
Janek191:
Funkcja ma maksimum lokalne dla x = e .
27 cze 20:35
Kasia: a minimum ?
27 cze 20:37
Janek191:
Funkcja nie ma minimum lokalnego, bo y' = 0 tylko dla x = e .
Df = ( 0 : + ∞ ) \ { 1}
27 cze 20:41
Janek191:
Funkcja nie ma minimum lokalnego, bo y' = 0 tylko dla x = e .
Df = ( 0 : + ∞ ) \ { 1}
27 cze 20:41
Kasia: to czekaj czekaj chwilke sie pogubilam. Mozesz mi rozpisac to zadanie krok po kroku? czy
rozwiazujesz to korzystajac z tego 2 warunku wystarczajacego? Babka od matmy sie strasznie
czepia ze cos nie jest robione tak jak ona sobie zyczy
27 cze 20:44
Janek191:
| | − 2x ln2 x − 4x ln x + 1x ln2 x | |
y " = |
| |
| | 4 ln2 x | |
| | −2e − 4e + 1e | | −5e | | − 5 | |
y " (e) = |
| = |
| = |
| < 0 |
| | 4*1 | | 4 | | 4 e | |
ln e = 1
27 cze 20:50
Kasia: y'' to jest pochodna z 1−lnx/2ln2x tak?
27 cze 20:56
Janek191:
Tak − z drugiego warunku wystarczającego na istnienie ekstremum ( max lub min )

−−−−−−−−
Jeżeli funkcja f ma w pewnym otoczeniu punktu x
0 pochodną f ' i drugą pochodną f "
ciągłą w punkcie x
0 , a ponadto f' (x
0} = 0 i f "( x
0) ≠ 0, to funkcja f ma
w punkcie x
0
maksimum, gdy f "( x
0) < 0,
minimum , gdy f " ( x
0) > 0.
27 cze 20:56
Janek191:
Tak − z drugiego warunku wystarczającego na istnienie ekstremum ( max lub min )

−−−−−−−−
Jeżeli funkcja f ma w pewnym otoczeniu punktu x
0 pochodną f ' i drugą pochodną f "
ciągłą w punkcie x
0 , a ponadto f' (x
0} = 0 i f "( x
0) ≠ 0, to funkcja f ma
w punkcie x
0
maksimum, gdy f "( x
0) < 0,
minimum , gdy f " ( x
0) > 0.
27 cze 20:56
Janek191:
Tak

y " = f "(x)
y ' = f '( x)
y "( e) = f " ( e)
27 cze 21:01
Janek191:
Pochodną tej funkcji liczymy z wzoru na pochodna ilorazu funkcji. Podobnie f ".
| | f | | f ' *g − f*g ' | |
[ |
| ]' = |
| |
| | g | | g2 | |
27 cze 21:07
Kasia: wiem wiem a jak mamy pochodna z ln2x to ile to jest? nie bardzo wiem jak to rozbic
27 cze 21:14
razor: | | 2lnx | |
[(lnx)2]' = 2lnx*(lnx)' = |
| |
| | x | |
27 cze 21:16
Kasia: 1−lnx/2ln
2x ta pochodna mi ladnie rozpiszcie i bede wdzieczna i nie bede juz zawracala gitary
27 cze 21:24
Janek191:
| | −1x*2 ln2 x − ( 1 − ln x)*4* ln x*(1x) | |
f "(x) = |
| = |
| | ( 2 ln2 x)2 | |
| | −2x*ln2 x − 4x ln x + 1x ln2 x | |
= |
| |
| | 4 ln4 x | |
27 cze 21:48