Oblicz pole nieograniczonej figury
Kamil: Oblicz pole nieograniczonej figury
A = { (x,y): 0 < x , 0 < y < 1/( x + 2 )3 } .
odp: 1/8
Zadanie 2
Oblicz pole nieograniczonej figury
B = { (x,y): x < 1 , 0 < y < 3x } .
odp: 3/ln(3)
27 cze 17:47
Mila:
1) Dla x>0, f(x)>0
[x+2=t, dx =dt]
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=0∫∞ |
| dt=− |
| * |
| = |
| | t3 | | 2 | | t2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=[− |
| }]0∞=limε→∞(− |
| )+ |
| = |
| | 2*(x+2)2 | | 2*(ε+2)2 | | 2*(0+2)2 | |
2) w podobny sposób rozwiązujesz.
27 cze 19:56
Kamil: dziekuje bardzo
27 cze 20:03
Mila:
27 cze 20:04