równanie z parametrem
tyu:
Gratuluję wszystkim zdanej matury.
Mam zadanie, w którym potrzebuję podpowiedzi.
wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
m* 16
x +(2m−1) *4
x + 2−3m = 0
nie ma pierwiastków rzeczywistych
czyli Δ<0
zatem m * 4
2x +(2m−1) *4
x + 2−3m = 0 podstawiam t= 4
x
mt
2 + (2m−1) *t + 2−3m = 0
a= m b=2m−1 c=2−3m
Δ= (2m−1)
2 − 4m *(2−3m) = 4m
2 − 4m +1 − 8m +12m
2= 16m
2 − 12m + 1 < 0
a
m= 16 b
m= −12 c
m= 1 Δ
m=144−4*16=80 = (4
√5)
2
| | 12−4√5 | | 3−4√5 | | 12+4√5 | | 3+4√5 | |
m1= |
| = |
| m2= |
| = |
| |
| | 32 | | 8 | | 32 | | 8 | |
| | 3−4√5 | | 2 | |
w odpowiedziach jest przedział m∊< |
| ; |
| > |
| | 8 | | 3 | |
27 cze 17:38
tyu:
27 cze 17:47
pigor: ... .. , powinieneś rozważyć taką potrójną
alternatywę koniunkcji warunków:
(a≠0 i Δ<0)
v (a≠0 i Δ≥0 i
ca>0 i −
ba<0)
v (a=0 i 4
x<0),
a ty co

, poprzestałeś na ... Δ<0
27 cze 18:49
Romek:
Nie czegoś takiego jak potrójna alternatywa.
27 cze 18:51
pigor: ... no to zapomnijcie o rozszerzeniu;
niech więc inaczej : 3 układy nierówności.
27 cze 18:53
tyu: Dzięki za odpowiedź. Te zadanie ma 2 gwiazdki i się zastanawiałem gdzie są tu ukryte te dwie
gwiazdki, więc fakt, że zastosowałem tylko Δ<0 było z góry trochę za mało na 2 gwiazdki.
27 cze 20:01
uff:
3 warunek
? (odpada), bo :
| | 1 | |
dla a=0 ⇒ m=0 to równanie : 4x=2 ma rozwiązanie x= |
| |
| | 2 | |
27 cze 21:06
bezendu:
Eta
27 cze 21:07
pigor: ..., w tym przypadku tak ; ja podałem warunki ogólne i tyle .
27 cze 21:24
Eta:
27 cze 21:31