oblicz ze wzoru
andrzej: uzyj wzorów a3+b3 i a3−b3
zadania
1)64−y3
2)27x3+125x6y3
3)16x3+54
4)64x6+27y3
5)16x4y7−54xy
8 lis 13:58
Eta:
a
3+b
3= (a+b)(a
2−a*b +b
2
a
3 −b
3 = (a − b)(a
2 +a*b +b
2)
1/ 4
3 −y
3= (4−y)(4
2 +4*y+y
2)= (4−y)(16+4y+y
2)
2/ (3x)
3 − (5x
2y)
3= (3x −5x
2y)(9x
2 +15x
3y+25x
4y
2)
3/ 2(8x
3 +27) = 2(2x +3)(4x
2−6x +9)
4/ (4x
2)
3 +(3y)
3 = ( 4x
2 +3y)(16x
4−12x
2y+9y
2)
5/ 2xy(8x
3y
6 −27) = 2xy[(2xy
2)
3 −3
3]= 2xy( 2xy
2 −3)(4x
2y
4 +6xy
2+9)
praca dmowa odrobiona, tylko co z tego? .... naucz się , bo to banalnie proste
przykłady
8 lis 14:12
Godzio: 1)43−y3=(4−y)(42+4y+y2) oblicz
2)(3x)3+(5x2y)3=(3x+5x2y)(9x2−15x3y + 25x4y2)
3)(2x)2+(33√2)3= ...
4)(4x2)3+(3y)3= ...
5)2x43y73−(33√23√xy)3
co to ostatniego nie jestem pewien
8 lis 14:15