zad
matmematyka: ile stopni to cos=−p{2]/2
8 lis 13:44
matmematyka: bo mam takie rownanie cos(x/3+π/4)=−√2/2
8 lis 13:44
Godzio: po wykresie gdybys sobie narysował można odczytać że 135

albo pamietac ze gdy jest cos =
− coś to: 180 − [kąt podstawowy] (w tym wypadku jest 45
o
czyli 180−45 = 135
8 lis 14:20
matmematyka: z tego rowannia pierw wyszly mi x=−π/4 +6kπ i x=3/4π+6kπ
8 lis 14:24
matmematyka: dovbrze?
8 lis 14:24
matmematyka:
8 lis 14:31
Godzio: juz sprawdzam
8 lis 14:32
Godzio: mi troche inaczej wyszlo
8 lis 14:34
matmematyka: a sory wyszlo mi 7/4π+6kπ
8 lis 14:37
Godzio: | x | | π | | 3π | | x | | π | | 3π | |
| + |
| = |
| +2kπ v |
| + |
| =− |
| +2kπ
|
| 3 | | 4 | | 4 | | 3 | | 4 | | 4 | |
| x | | π | | x | |
| = |
| +2kπ v |
| =−π+2kπ
|
| 3 | | 2 | | 3 | |
8 lis 14:37
matmematyka: w drugim pierwiastku
8 lis 14:37
matmematyka: uu ok dzieki
8 lis 14:38
Godzio: w pierwszym po odjeciu π/4 zostaje 2π/4 = π/2, a w drugim po odejeciu zostaje
−4π/4 = −π
8 lis 14:39
matmematyka: mozes spr mi to jeszcze ctg(x−π/6)=−{3}/3 wyszlo mi x=−π/6+kπ
3tg3x=−P[3} i wyszlo x=−π/18+kπ/3
8 lis 14:39
matmematyka: a i mam problem z tym cosx−1
−−−−−−−−−− =0
sinx+1
8 lis 14:40
matmematyka: i zrobilam sinx+1≠0 sinx≠−1
i potem cosx=1
x=0+2kπ
8 lis 14:41
Godzio: ten srodkowy chyba zle
8 lis 14:53
Godzio:
3tgx=−
√3
| | π | |
x=− |
| +kπ i koniec  |
| | 6 | |
8 lis 14:54
matmematyka: zle przyklad 3tg3x=−√3
8 lis 14:59
matmematyka: zle przyklad 3tg3x=−√3
8 lis 14:59
Godzio: a tak sorki zjadlem 3x
8 lis 15:00
Godzio: wszystko dobrze
8 lis 15:01
matmematyka: ok dizkei
8 lis 15:03