ekonometria
imię: ok, mam takie zadanie:
Dane jest poniższe zagadnienie PL:
−2x1−4x2≥−16
x1≥6, x2≥1
Z(x1, x2)=−12x1+10x2→max
Sprowadzić dane zagadnienie do postaci bazowej, a następnie metodą simpleks wyznaczyć jego
rozwiązanie optymalne (jeśli to możliwe), lub podać dlaczego rozwiązanie takie nie istnieje.
Rozwiązać również metodą graficzną dane zadanie.
w rozwiązaniu mam podaną postać kanoniczną modelu jako pierwszy etap rozwiązywania zadania:
max z(x)=−12x1+10x2+0x3+0x4+0x5
1. −2x1+4x2+−1x3+0x4+0x5=−16
2. 1x1+0x2+0x3+−1x4+0x5=6
3. 0x1+1x2+0x3+0x4+−1x5=1
moje pytanie: skąd wziął się + przy 4x2, następnie −1 przy x3, x4 i x5 oraz 1 przy x1 i
x2?
27 cze 12:52