Obliczyć pole obszaru ograniczonego liniami
Jola: linie o równaniach 4y=8x−x2 oraz 4y=x+6
27 cze 11:54
J:
Na początek wyznacz punkty przecięcia się wykresów tych funkcji.
27 cze 12:01
Jola: Obliczyłam, że przecina się w pkt (1;1,75) i co dalej?
27 cze 12:11
Jola: jeszcze drugi punkt (−6,0)
27 cze 12:14
J: Coś nie tak... rozwiąż równanie: 8x − x2 = x + 6 ( interesują nas tylko współrzędne x , bo to
będą granice całkowania)
27 cze 12:15
Jola: x1 wyszło 1, a x2 = 6
27 cze 12:19
J: OK. x = 1 lub x = 6
| | x2 | | 1 | | 3 | |
Teraz liczymy całkę oznaczoną: ∫[(− |
| + 2) − ( |
| x + |
| )]dx , w graicach <1,6> |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
27 cze 12:21
Jola: Rozumiem, tylko skąd wiadomo, która granica jest dolna, a która górna? Chodzi o wartość cyfr?
27 cze 12:24
J: Dolna: x = 1 , górna: x = 6 ... zrób sobie szkic wykresów tych funkcji.
27 cze 12:26
Jola: Ok, dzięki za pomoc
27 cze 12:28
Jola: | | 5 | |
Czy ostateczny wynik to |
| ? |
| | 4 | |
27 cze 12:33
J: Nie liczyłem ... zwolnij mnie od tego...

Pokaż obliczenia , to sprawdzę.
27 cze 12:37
Jola: Aha, podstawiałam tak jak napisałeś, więc powinno być ok, dzięki
27 cze 12:39