Zbieżność szeregu
K.K.: ∑ sin(1/n2) od 1 do ∞.
Zbadaj zbieżność szeregu.
Proszę o pomoc.
27 cze 11:29
27 cze 11:30
zawodus: czytaj − zbieżny
27 cze 11:31
K.K.: Dzięki wielkie.
27 cze 11:48
WueR: zawodus, Ty moze studiujesz jeszcze?
27 cze 12:08
zawodus: Powoli kończę
27 cze 12:10
WueR:
A jaki kierunek?
27 cze 12:11
zawodus: Matematyka
27 cze 12:15
WueR:
A ogolnie to szeregi liczbowe kiedy miales? Pod koniec drugiego semestru moze?
27 cze 12:21
zawodus: No jakoś tak pierwszy rok studiów. Czyżbym źle napisał?
27 cze 12:24
WueR:
Zle odnosnie postu z 11:31? Skadze znowu, wszystko ok jest. Pytam po prostu z ciekawosci.
27 cze 12:25
WueR:
A mam jeszcze takie pytanie − przydatnie jest powtorzyc sobie jakis material do topologii? Bo
od przyszlego semestru mi sie zaczyna i zastanawiam sie, czy czegos wczesniej sobie nie
poprzypominac.
27 cze 12:27
zawodus: Prawdę mówiąc to na studiach nie przykładałem się zbytnio do nauki, bo nie bardzo lubiłem być
zmuszany do opanowania niektórych treści. Jestem typem leniwego ucznia uzdolnionego
matematycznie

Teraz częściej coś czytam z matematyki, żeby po skończeniu studiów nie było
tak, że ktoś mnie zapyta o coś prostego, a ja powiem, że nie wiem. Szczególnie jeśli nie jest
się na bieżąco z materiałem
27 cze 12:32
zawodus: Topologia. Ten przedmiot nie dawał mi spać po nocach

Ogólnie to wystarczą podstawy analizy.
Ostatnio dr z którym miałem topologię powiedział, że na pierwszym terminie powinno ją oblać 80%
studentów wg władz instytutu, bo to taki trudny przedmiot.
27 cze 12:35
zawodus: Jak chcesz to ci mogę podesłać moje notatki, ale to dopiero w połowie lipca jak być może uda mi
się zdobyć mgr−a
27 cze 12:36
WueR:
A z samej geometrii nic sie nie przydaje? Bo z nia tak dawno mialem do czynienia, ze ledwo
pamietam cokolwiek.
Ok, o ile nie zapomne to sie zglosze wtedy. A sa jakies podreczniki/zbiory zadan do tegoz
przedmiotu, ktore moglbys polecic?
27 cze 12:38
zawodus: Ja w zasadzie z żadnych "prawdziwych" podręczników na całych moich studiach nigdy nie
korzystałem.

Wszystkie książki, które posiadam to skrypty uczelniane dostępne w internecie. Z topologii nie
wiem co jest dobre. Dla mnie wszystko było trochę bez sensu.
27 cze 12:46
zawodus: A ty studiujesz matematykę? czy coś podobnego?
27 cze 12:46
WueR:
Matematyke stosowana [w ekonomii].
27 cze 12:47
zawodus: Czyli jak dobrze zgaduję teraz będzie twój 3 roczek

bo algebrę i analizę już na forum
tłumaczyłeś

Jaka uczelnia?
27 cze 12:49
WueR:
Roczek bedzie drugi, tlumaczylem tylko algebre liniowa i troche analizy, w zasadzie glownie to,
z czym bylem na biezaco.

PRZ.
27 cze 12:51
zawodus: To ty szybko masz ten kurs

A teraz jakie będziesz miał zajęcia?
Denerwuje mnie to, że różne uczelnie uczą różnych rzeczy. Jak weszło KRK to może trochę się to
zmieni.
27 cze 12:56
27 cze 12:59
zawodus: Jak patrzę, to ja np dopiero na 4 roku miałem równania różniczkowe. Ale w większym wymiarze
godzin. Algebry miałem więcej w sumie o 15h. Nie miałem tego repetytorium ale za to 60 godzin
analizy. Dyskretną dopiero na 5 roku miałem. Reszta dosyć podobnie. Oczywiście u mnie brak
ekonomii. Ja miałem przedmioty z informatyki i dydaktykę
27 cze 13:09