| 2x+3 | ||
Mam Całkę ∫ | dx | |
| (x2+x+1)2 |
Rozkładamy na ułamki proste bo mianownik jest
rozłożony czy z mianownika robimy pochodną licznika ?
| 2x+3 | 2x+1 | 2 | ||||
∫ | dx= ∫ | dx+ ∫ | dx= ... | |||
| (x2+x+1)2 | (x2+x+1)2 | (x2+x+1)2 |
i dalej ...= I1+I2= ? , gdzie np. tak:
| (2x+1)dx | dt | |||
I1= ∫ | = [ niech x2+x+1=t ⇒ (2x+1)dx=dt ]= ∫ | = | ||
| (x2+x+1)2 | t2 |
| −1 | ||
= ∫t−2dt= −1t−1= | , oraz | |
| x2+x+1 |
| 2dx | ||
I2= ∫ | = [ x2+x+1=x2+2x*12+14+34= | |
| (x2+x+1)2 |
| 2dx | √3dt | |||
= ∫ | = ∫ | = | ||
| ((x+12)2+34)2 | 916(t2+1)2 |
| 16 | dt | |||
= | √3 ∫ | = 169√3*I3= ... ,gdzie | ||
| 9 | (t2+1)2 |
| dt | ||
I3= ∫ | = ... rekurencja i arctgt ... , ![]() | |
| (t2+1)2 |
| dx | x2 + 1 − x2 | |||
I3 ...∫ | = ∫ | = | ||
| (x2+1)2 | x2 + 1 |
| dx | x2 | |||
∫ | − ∫ | |||
| x2 + 1 | x2 + 1 |
| xdx | ||
.... i druga całka przex części: u = x v' = | ||
| (x2 +1)2 |
| 1 | ||
du = dx v = − | ||
| 2(x2 +1) |
| x2+1−x2 | dx | x2 | ||||
oczywiście ma byc: .. = ∫ | = ∫ | − ∫ | ||||
| (x2+1)2 | x2+1 | (x2+1)2 |