Rzucamy 6 razy kostką, niech X_i oznacza ilość oczek w i-tym rzucie.
lav: Szybkie pytanie z prawdopodobieństwa...
Mamy zadanie:
Rzucamy 6 razy kostką, niech Xi oznacza ilość oczek w i−tym rzucie.
Jeden z podpunktów: policz P[X1*X2>3]
Czy możemy sobie w tym momencie uprościć zadanko do dwóch rzutów? W sumie nie interesuje nas co
będzie w każdym kolejnym prócz 1 i 2, więc tak wywnioskowałem, ale wolę się upewnić...
Przechodząc do rozwiązania...
Ω = 36
A = 31
P(A) = 36/31
27 cze 00:55
lav: oczywiście P(A) = 31/36
27 cze 00:55