Wielomian
setaRDG: Mam pytanie jaki bd wynik dzielenia wielomianu przez wielomian
26 cze 22:35
jakubs: Jedynie co możesz to wyciągnąć x przed nawias w mianowniku. Ja więcej nic nie widzę.
26 cze 22:41
setaRDG: 2x+10 i reszta 50x+ 5 czy jakoś inaczej
26 cze 22:41
unknown: funkcja liniowa
26 cze 22:42
26 cze 22:47
jakubs: *reszta 50x+5
26 cze 22:52
setaRDG: | | 2x3+5 | |
a Jak mam taką całkę ∫ |
| to jak bd ta całka jak x w liczniku jest wieszej |
| | x2−5x | |
potędze niż w mianowniku ?
26 cze 22:55
jakubs: Oj tutaj niestety nie pomogę. Wybacz jestem tylko maturzystą i jeszcze do całek nie doszedłem

Myślę, że ktoś inny na pewno Ci pomoże.
26 cze 22:58
setaRDG: OK , dzięki za Pomoc , To kto pomorze z całką
26 cze 23:02
Metis: Czekaj na ekspertów
26 cze 23:03
Mila:
(2x
3+5) : (x
2−5x)=2x+10
(−2x
3+10x
2)
===========
10x
2+5
−10x
2+50x
================
50x+5 reszta
| 2x3+5 | | 50x+5 | |
| =2x+10 + |
| |
| x2−5x | | x2−5x | |
| | 50x+5 | |
∫(2x+10)dx +∫ |
| dx= |
| | x2−5x | |
...Licz dalej
26 cze 23:10
setaRDG: I wychodzi −ln(x)+51ln(x−5)+x
2 +10x+ C ( gdzie nawiasy to powinna być wartość bezwzględna )
Dziekuje Pani Mila i koledzy za Pomoc . A mam pytanie czy Zadania optymalizacyjne z granic to
dla was kłopot ?
26 cze 23:25
Mila:
Zgadza się. Ułamki proste umiesz?
26 cze 23:30
setaRDG: Umie ułamki , chyba
26 cze 23:32
setaRDG: Prostopadłościenne pudełko o podstawie kwadratu powinno pomieścic 64 cm
3 proszku . Materiał
potrzebny do wytworzenia części spodniej i górnej pudełka kosztuje 0,2 PLN za cm
2 , materiał
do wytworzenia boku pudełka kosztuje 0,3 PLN za cm
2 . Jakie powinny byc najbardziej
ekonomiczne wymiary pudełka ?
O Takie zadania mi chodzi , gdzie nie wiem jak to gryźć nawet
26 cze 23:37
zawodus: Musisz ułożyć funkcję określającą zależność ceny pudełka od jego pola powierzchni.
Dodatkowo masz warunek na objętość.
Ostatecznie szukasz ekstremów warunkowych funkcji wielu zmiennych
26 cze 23:41
setaRDG: hahah , Przepraszam za śmiech

Ale ja zwykły chłopak ze wsi jestem , który chce podbić świat
a nie może zaliczyć matmy na 1 roku studiów
26 cze 23:43
zawodus: Trochę cię przestraszyłem tym info o funkcji wielu zmiennych, bo w podstawie mamy kwadrat

Zwykła pochodna funkcji jednej zmiennej rzeczywistej zatem będzie
26 cze 23:45
setaRDG: To co proponujesz ?
26 cze 23:48
Mila:
P
p=2*a
2
| | 64 | | 256 | |
Pb=4a*c=4*a* |
| = |
| |
| | a2 | | a | |
| | 1 | |
K(a)=0,4a2+76,8* |
| szukamy ekstremum |
| | a | |
0,8a
3=76,8 /:0,8
a
3=96
a
3=8*12
a=
3√8*12
K'(a)<0 dla a<
3√96
pochodna zmienia znak z ujemnej na dodatnią przy przejsciu przez punkt a=p3{96)⇔
Dla a=p3{96) K(a) ma miniumum
a=2
3√12≈4,6..odczytaj na swoim kalkulatorze
Posprawdzaj rachunki, mogłam sie pomylic.
27 cze 00:05
Mila:
A co to za różnica skąd jesteś, trzeba mieć wytrwałość i uczyć się.
Nie zaliczysz teraz, to będzie kampania wrześniowa. Solidnie popracuj to jej unikniesz, ale
coś późno się zabrałeś.
W Krysickim masz takie zadania.
27 cze 00:09
setaRDG: Wiesz Mila nie zawsze nauka daje efekty czasem złośliwość wykładowcy , który robi jeden termin
2 tygodnie przed sesją a 2 termin we wrześniu . Ponadto pracując , studiując dziennie to
czasem pomocna ręka się przyda
27 cze 00:21
setaRDG: W Krysickim , możesz podać dokładniejsze Namiary

Dziekuję za rozwiązanie
27 cze 00:24
Mila:
Bądź dobrej myśli i solidnie przerabiaj materiał.

Sprawdzaj te rachunki, może
zawodus Ci pomoże.
Dobranoc.
27 cze 00:26
Mila:
To zależy od wydania.
Ja mam optymalizację w pierwszym tomie po pochodnych, całki w drugim tomie.
27 cze 00:28