Punkt styczności
Aga: W jakim pkt styczna do linii y=ex jest prostopadła do prostej y+x+7=0
26 cze 21:34
5-latek:

czerwony y=e
x
zielony y=−x−7
26 cze 21:42
zawodus: f'(a) = exa − współczynnik kierunkowy stycznej
y+x+7=0 ⇒y=7−x ⇒ współczynnik kier. = −1
exa*(−1)=−1 ⇒exa=1 ⇒xa=0
punkt (0,1)
26 cze 21:51
Mila:

s: y=f'(x
0)x+b, f'(x
0)=1 z warunku prost. prostych
f'(x)=e
x
e
x=1
x=0
f(0)=1
1=1*0+b
b=1
y=x+1 styczna w punkcie (0,1)
26 cze 21:54
pigor: ... , dana prosta y+x+7=0 ⇔
y= −x−7 i y=
f(x)=ex − dana krzywa,
zatem jeśli (*)
(xo,,yo)=(xo,exo)= ? − szukany
punkt styczności, to
f'(xo)= exo − współczynnik kierunkowy stycznej prostopadłej do danej prostej
taki, że
f'(xo)= −1 ⇔ e
xo=1 ⇔
xo=0, stąd i z (*)
(0,e
0)=
(0,1) − szukany
punkt styczności ...
26 cze 22:10
pigor: ..., ups

, to tak jak kilka rzeczy naraz się ...

robi; przepraszam
26 cze 22:13
5-latek: Czesc

To moze nie pij
26 cze 22:34