Prosiłbym o rozwiązania 1 całki
Szweju: Prosiłbym o rozwiązania 1 całki
26 cze 21:13
Krzysiek: a całkujesz po...
no i wskazówka (tgx)'=...
26 cze 21:18
Szweju: | | √t | |
no ja mslalem o podstawieniu tgx wtedy wychodzi dt = dx/cos2x wiec wychodzi : ∫ |
| |
| | dt | |
26 cze 21:27
pigor: | | 1 | |
... np. tak :niech √ tgx=t ⇒ tgx=t2 ⇒ |
| dx= 2tdt, to |
| | cos2x | |
| | √ tgx | | 1 | |
∫ |
| dx= ∫ t*2tdt= 2 ∫t2dt= 2* |
| t 3= 23 tgx √ tgx+C. ...  |
| | cos2x | | 3 | |
26 cze 21:32
Szweju: a mógłbyś chociaż pokrótce wyjaśnić jak to zrobiłeś? xD
26 cze 21:45
Hajtowy: ... it's can of magic
26 cze 21:56
Szweju: a jest to chociaż na 100% dobrze zrobiony?

bo wiem jakie dostane przyklady
26 cze 21:57
Hajtowy: To nie lepiej tu wrzucić i od razu gotowca mieć?

xd
26 cze 21:59
Mila:
Czego tam nie rozumiesz, ? pigor po kolei Ci napisał rozwiązanie.
26 cze 22:02
Szweju:
∫x
28
2x3+13
no i ta na górze z tangensem, bo 2 inne mam rozwiązane już
26 cze 22:03
Mila:
Napisz , czego nie rozumiesz z godziny 21:32.
26 cze 22:05
Szweju: | | 1 | |
Dlaczego nagle z 2∫t2dt zrobiło się 2 |
| t3 |
| | 3 | |
26 cze 22:07
Mila:
| | 1 | | 1 | |
∫t2 dt= |
| *t(2+1)= |
| t3 zobacz wzory podstawowe− funkcja potęgowa |
| | (2+1) | | 3 | |
26 cze 22:09
zorba:
| | 1 | | 2 | |
2∫t3dt= 2* |
| t3+C = |
| t3+C |
| | 3 | | 3 | |
26 cze 22:10
26 cze 22:12
zorba:
O kurde, w zapisie pod całką ma być t2
26 cze 22:14
Szweju: Oki, da radę jeszcze te 2 przykłady? Trochę nadwyrężam ludzką uprzejmość..
26 cze 22:15
Mila:
2)
| | x12 | | x12 | |
=∫( |
| −2 |
| +x12)dx= |
| | x2 | | x | |
=∫(x
−32−2*x
−12+x
12) dx=
=
Policzysz dalej sam?
26 cze 22:16
pigor: ..., no nie

, ale elementarza całek nie znasz,
więc ja nie chcę mieć z tym nic wspólnego i ... się zwijam
26 cze 22:18
Mila:
Nie denerwuj się pigorku. Oglądaj mecz.
26 cze 22:19
Szweju: Policzę, bardzo dziękuje za każdą pomoc!
26 cze 22:20
Mila:
Napisz Szwejku wynik.
26 cze 22:21
Szweju: Postaram się
26 cze 22:29
Mila:
∫x
2*8
2x3+13 dx=
| | 1 | |
[2x3+13=t, 2*3x2 dx=dt, 6*x2dx=dt, x2 dx= |
| dt] |
| | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 8t | |
= |
| ∫8t dt= |
| * |
| = |
| | 6 | | 6 | | ln(8) | |
26 cze 23:00