Zadanie
Rodzinka: Ile jest liczb większych od 600 zawierających w zapisie cyfre 7 ?
Proszę o uzasadnienie bym zrozumiał idea działania
26 cze 21:06
jakubs: To jest dokładna treść zadania ?
26 cze 21:10
Rodzinka: tak tak
26 cze 21:11
5-latek: A ilu cyfrowych wiekszych od 600?
26 cze 21:13
Mila:
Nieskończenie wiele.
26 cze 21:14
jakubs: No to według mnie nieskończenie wiele.
26 cze 21:14
jakubs: Mila była szybsza
26 cze 21:14
Wpadłam w kartony: Dzięki mistrzunie!
A ile jest liczb podzielnych przez 2,5,11 wśród liczb od 44 do 130 ?
Wiem , że można to policzyć na piechotę, ale może macie jakiś szybszy sposób na to ?
26 cze 21:18
Maslanek: Jest ich dokładnie 56

Szybszy sposób. Wklepujemy do programu, który policzy nam zbiory, bierzemy ich sumę i jest cacy
26 cze 23:55
zawodus: Co znaczy 2,5,11 bo jeśli mamy 'i' pomiędzy to jest tylko jedna liczba
27 cze 09:43
Rodzinka: Maslanek:
A jak policzyć to matematycznie ? jaki będzie wyglądał zapis, zależy mi na tym...
28 cze 17:49
razor: | | 130−44 | |
podzielnych przez 2: 44,46,48,...,130 − |
| +1 = 44 |
| | 2 | |
| | 125−45 | |
podzielnych przez 5 ale nie przez 2: 45,55,65,...,125 − |
| +1 = 9 |
| | 10 | |
podzielnych przez 11 ale nie przez 5 lub 2 − 77,99,121 = 3
44+9+3 = 56
28 cze 18:10