26 cze 21:04
Zosia: jak to rozbić z tym sinusem, bo ogólnie to mam symbol nieoznaczony, ale jak to dalej rozpisac?
26 cze 21:05
Krzysiek: | | sint | |
skorzystać z tego,że: |
| →1 dla t→0 |
| | t | |
26 cze 21:05
Zosia: czy ostatecznie wyjdzie granica równa 2?
26 cze 21:09
Mila:
Nie.
26 cze 21:15
Zosia: a jak?
26 cze 21:20
pigor: ..., np. tak :
| | 4−2x | | 2(2−x) | |
limx→2 |
| = limx→2 |
| = |
| | sin3(2−x) | | sin3(2−x) | |
| | 2 | | 3(2−x) | | 2 | | 1 | |
= |
| limx→2 |
| = |
| limx→2 |
| = |
| | 3 | | sin3(2−x) | | 3 | | | |
| | 2 | | 1 | | 2 | |
= |
| * |
| = |
| − szukana granica . ...  |
| | 3 | | 1 | | 3 | |
26 cze 21:24
Zosia: Dzięki, granice to nie moja działka zbytnio
26 cze 21:27