Całka
setaRDG: Mam Pytanie mam całkę ∫cos
5x dx i ja rozbijam na ∫cos
4xcosx dx= ∫(cos
2x)
2cosx=
| | dt | |
∫(1−sin2x)2cosx i stosuje podstawienie za sinx=t i mamy ∫(1−t2)2*− |
| = i wyciągamy |
| | 2 | |
−1/2 przed całkę , równanie podnosimy do kwadratu rozbijamy na całki i za t podstawiamy nasze
x i proszę mi powiedzieć gdzie robię błąd bo w odpowiedziach mam zupełnie inny wynik
26 cze 20:41
setaRDG: Przepraszam nie −dt/2 tylko −dt i minus idzie przed całkę
26 cze 20:45
J: = ∫(1− t2)2dt ... i po temacie.
26 cze 20:48
J: = ∫(1 − 2t2 + t4)dt
26 cze 20:50
setaRDG: Ale to jest niestety źle
26 cze 20:56
Mila:
Oblicz pochodną z Twojego wyniku, ma wyjść cos
5x.
Całki mogą się różnić stałą, stąd mogą być różne .
Jednak masz tam błąd.
∫(1−sin
2x)
2 *cosx dx=
[sinx=t, cosxdx =dt]
| | 2 | | 1 | |
=∫(1−t2)2 dt=∫(1−2t2+t4) dt=t− |
| t3+ |
| t5= |
| | 3 | | 5 | |
| | 2 | | 1 | |
=sinx− |
| sin3x+ |
| sin5 x+C |
| | 3 | | 5 | |
26 cze 20:58
Mila:
J ma dobrze.
Spr.
| | 2 | | 1 | |
(sinx− |
| sin3x+ |
| sin5x)'= |
| | 3 | | 5 | |
=cosx−2 sin
2x*cosx+sin
4x*cosx=
=cosx*(1−2sin
2x+sin
4x)=cosx*(1−sin
2x)
2=cosx*(cos
2x)
2=cosx*cos
4x=cos
5x
26 cze 21:02
setaRDG: | | 1 | |
Ale w odpowiedziach mam |
| sinx(3cos 4x+4cos 2x+8) + C  |
| | 15 | |
26 cze 21:19
Mila:
Są różne metody rozwiązywania całek trygonometrycznych ( i nie tylko) stąd różne pozornie
wyniki.
Całki różnią się stałą.
26 cze 21:31
Mila:
Możesz wyłączyć sinx w wyniku z 20:58 i skorzystaj z jedynki tryg., to otrzymasz to co jest w
odpowiedzi .
26 cze 21:40
setaRDG: Dziekuję bardzo
26 cze 21:41
Mila:
Wyszło?
26 cze 21:43