matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
STS:
Oblicz granicę ciągu : lim x dąży do 1 x4−2x2+1/ x3−2x2+x
26 cze 19:55
razor:
x
4
−2x
2
+1
(x
2
−1)
2
(x+1)
2
(x−1)
2
=
=
=
x
3
−2x
2
+x
x(x
2
−2x+1)
x(x−1)
2
(x+1)
2
(1+1)
2
=
= 4
x
1
oczywiście wszędzie lim
26 cze 20:01
Krzysiek:
=1
4
−2*1
2
+1/1
3
−2*1
2
+1=−1
26 cze 20:01