Rozwinięcie Maclaurina
K.K.: Znajdź rozwinięcie Maclaurina funkcji f(x) = x2/(x4 + 3).
Proszę o pomoc.
26 cze 19:09
Krzysiek: | | 1 | |
f(x)=x2*1/3* |
| =x2*1/3*∑n=0∞(−x4/3)n |
| | 1−(−x4/3) | |
26 cze 19:40
K.K.: Dzięki, już widzę. Próbowałam z kryterium d'Alemberta policzyć promień zbieżności i wyszło 3,
czy to jest dobry wynik?
Czy zapis w szeregu można rozpisać na (−1/3)n x4n ?
26 cze 19:54
Krzysiek: możesz to zapisać:
∑(−1)n(1/3)n+1*x4n+2
a szereg zbieżny dla |x4/3|<1
26 cze 20:09
K.K.: Ok, dzięki wielkie.
26 cze 20:29