Wyznacz elementy macierzy.
Pawko: Wyznacz elementy macierzy
A3x3 = [aij] = min {i+3 ,j} gdy i≠j
0 gdy i=j
Jak to się oblicza? Proszę o pomoc.
26 cze 17:17
WueR:
Nie powinno byc min{i+3, j}?
26 cze 17:18
Pawko: być może, a to jest różnica zasadnicza?
26 cze 17:19
WueR:
Gdy i=j, to mamy tam 0, a i=j tylko na przekatnej. Czyli wszedzie tam sa zera.
W pozostalych miejscach wybieramy mniejsza z liczb sposrod i+3 oraz j, np.:
Dla drugiego wiersza i trzeciej kolumny mamy:
i = 2, i+3 = 5 > j = 3, wiec a2,3 = 3
26 cze 17:21
WueR:
Tak, to jest roznica zasadnicza, bo inaczej wybieramy minimum sposrod zbioru
jedno−elementowego, czyli jedyny element jaki dany zbior zawiera − w tym przypadku bylby to
element i+3 j [ktory ponadto nie wiadomo jak interpretowac].
26 cze 17:22
Pawko: A skąd wiadomo, że i=j tylko na przekątnej?
26 cze 17:22
WueR:
Z zasadniczego twierdzenia Fermata nt. macierzy...no, pozartowalismy sobie...a to nie jest
oczywiste? Co oznacza [aij]?
26 cze 17:24
Pawko: W tym problem że nie bardzo wiem, dlatego poprosiłem o obliczenie z wyjaśnieniem
26 cze 17:26
WueR:
Nikt Ci tu nic nie policzy.
[aij] − element macierzy lezacy w i−tym wierszu i j−tej kolumnie. Przed rozwiazywaniem zadan
czytamy teorie.
26 cze 17:27
Pawko: to będzie tak że np: 1 wiersz 2 kolumna i=1, i+3 = 4, więc a1,2 = ?
26 cze 17:29
Pawko: a pod j wstawić dowolną liczbę różną od 4 czy jak?
26 cze 17:31
WueR:
Pierwszy wiersz, druga kolumna: i = 1, j = 2.
26 cze 17:36
Pawko: Ok już wiem, będzie tak: dla 1 wiersza i 2 kolumny i=1, i+3 = 4 > j=2, więc a1,2 =
(skąd wziąć ten wynik) ?
26 cze 17:38
WueR:
a1,2 = min{1+3; 2} = min{4,2}
26 cze 17:40
Pawko: czyli dla 1 wiersza 2 kolumny a1,2 = 2 ?
26 cze 17:42
WueR:

Przy czym masz wypisac wszystkie elementy takiej macierzy o wymiarach 3x3, czyli lacznie 9
elementow, do dziela!
26 cze 17:44
Pawko: 0 2 3
1 0 3
1 2 0
Zgadza się?
26 cze 17:44
Pawko: Rozumiem więc kiedy jest a
1,1 =0 a
2,2 = 0 itd bo i,j muszą być różne od siebie

Dzięki wielkie za pomoc
26 cze 17:47
WueR:
Tak.
26 cze 17:47