matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o rozwiązania tych 2 całek
GITMAJONEZ:
Proszę o rozwiązania tych 2 całek ∫x5
x
∫x
2
8
2x
3
+13 tutaj ma te 3 po x ma być w potędze, ale coś się nie da
26 cze 16:44
Mila:
1) ∫x 5
x
dx= przez części
5
x
[x=u, dx=du, dv=5
x
, v=∫5
x
dx=
]
ln(5)
5
x
5
x
=x*
−∫
dx=
ln(5)
ln(5)
x*5
x
5
x
=
−
+C
ln(5)
ln
2
(5)
2)podstawienie: 2x
3
=t spróbuj sam.
26 cze 16:58