Pytanie związane z dziedziną
lil: Pytanie związane z dziedziną
Rozwiązauję zadanie z zadania.info i natrafiłam na coś takiego:
http://www.zadania.info/d1/118510
Podane jest odpowiedź A, ale czemu nie powinno być to rozwiązane w taki sposób:
3√x2 +x −6 >0
x
2 +x −6>0
x=−3
x=2
x∊(−
∞, −3) (2,
∞)
26 cze 16:25
Mila:
Pierwiastki 3 stopnia możesz wyciągać z liczb ujemnych,
w mianowniku nie może być zera.
D=R\{−3,2}
26 cze 16:31
lil: Czyli w momencie gdyby na dole był pierwiastek, ale drugiego stopnia to wtedy rozwiązałabym to
tak jak ja chciałam?
26 cze 16:33
Mila:
Tak.
26 cze 16:33
lil: Super. Ogromnie dziękuje za wytłumaczenie. Już rozumiem.
26 cze 16:35