obliczyc granice
Zosia: x→
∞
Czy to będzie granica związana z liczbą e?
26 cze 15:17
jakubs: Tak
26 cze 15:18
Zosia: a czy dobrze liczę, że wyjdzie e4?
26 cze 15:20
Mila:
e24
26 cze 15:32
J: Prwidłowy wynik podała "Mila" ... e
24 ..
26 cze 15:37
Zosia: Mogłabym prosić o obliczenia?
26 cze 15:43
jakubs: | | 1 | | 1 | |
lim [(1+ |
| )x−56]24 * [(1+ |
| )19=e24 |
| | x−56 | | x−56 | |
26 cze 15:58
Zosia: Nie rozumiem tego czemu tak jest
26 cze 16:01
jakubs: | | x+1 | | 6 | |
No tak to najpierw sprowadzam |
| na 1+ |
| i teraz chcę doprowadzić do wzorku |
| | x−5 | | x−5 | |
| | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )n. Zamieniam na (1+ |
| )XXX. W potędze trzeba coś pokombinować aby z |
| | n | | x−56 | |
| | x−5 | |
|
| otrzymać 4x−1. Mnożę przez 24 i otrzymuję 4x−20 no i trzeba dodać jeszcze 19. |
| | 6 | |
26 cze 16:09
Mila:
| x+1 | | x−5+6 | | 6 | |
| = |
| =1+ |
| |
| x−5 | | x−5 | | x−5 | |
| | 6 | |
[(1+ |
| )x−56]{6*(4x−1}{x−5} |
| | x−5 | |
| | 6 | |
limx→∞[(1+ |
| )x−56]6*(4x−1)x−5=e6*4 |
| | x−5 | |
Granica wyrażenia w [..]
lim{6*(4x−1)x−5}=e
6*4
26 cze 16:16
Zosia: Takie to głupie, ale straciłam wątek przy sprowadzeniu, normalnie nie mam z tym problemu, a
teraz nagle nie wiem jak to sprowadziłeś
26 cze 16:16
jakubs: Zosiu ja nie wiem, czy to dobrze rozwiązałem, bo dopiero granic się uczę (maturzysta).
26 cze 16:20
Mila:
Jakubasek, trochę przekombinowałeś, może mój wpis Ci pomoże. (?)
26 cze 16:22
Zosia: Mila potwierdziła, więc coś w tym musi być, teraz już rozumiem, dzięki za pomoc
26 cze 16:22
jakubs: Milu rozumiem !
Twoje rozwiązanie jest proste, tylko pytanie czy moje rozwiązanie jest poprawne? Wynik wychodzi
ten sam, ale to nie oznacza, że jest dobrze rozwiązane.
26 cze 16:31
Mila:
Tam u mnie w drugiej linijce umknęło mi "u" w drugim wykładniku i nie ma ułamka ,
ale w trzeciej już jest.
To jakubs dość skomplikowane. Szukaj zawsze prostszego rozwiązania.
26 cze 16:42
jakubs: Ok dziękuję, będę się starał
26 cze 16:44
Mila:
To dobrze, że przygotowujesz się do studiów, trochę zajmij się teorią liczb.
26 cze 17:01
26 cze 17:06
Mila:
Dobry pomysł. Na co startujesz?
Mogę Ci podać jeszcze inną pozycję. Jarosław Grytczuk − Matematyka dyskretna.
26 cze 17:14
26 cze 17:19
Mila:
Widziałam cos bardziej przystępnego, ale nie mam zapisane, albo zgubiłam. Może odnajdę w swoim
bałaganie w komputerze.
To dość trudna pozycja dla początkującego studenta (in spe).
26 cze 17:32
jakubs: Ok dziękuję

Nikt nie powiedział, że będzie łatwo. Trzeba się przygotować na ciężką pracę.
26 cze 17:34
Zosia: a mogę prosić o rozpisanie tego sprowadzenia
| x+1 | |
| bo najprostsza rzecz mi nagle komplikuje życie |
| x−5 | |
26 cze 17:35
Mila:
| x+1 | | x−5+5+1 | | x−5+6 | | x−5 | | 6 | | 6 | |
| = |
| = |
| = |
| + |
| =1+ |
| |
| x−5 | | x−5 | | x−5 | | x−5 | | x−5 | | x−5 | |
To było przy funkcji homograficznej.
26 cze 17:40
Zosia: Dzięki teraz już jasne
26 cze 17:42
ICSP: lub tak :
| x + 1 | | x +1 | | x − 5 | | x + 1 | |
| = (1 − 1) + |
| = 1 − |
| + |
| = |
| x− 5 | | x − 5 | | x − 5 | | x − 5 | |
| | −x + 5 + x + 1 | | 6 | |
= 1 + |
| = 1 + |
| |
| | x − 5 | | x − 5 | |
26 cze 17:44
Janek191:
A można tak ?
| | x −1 | | x −5 + 6 | | 6 | |
f(x) = ( |
| )4x −1 = ( |
| )4x − 1 = (1 + |
| )4x −1 |
| | x − 5 | | x − 5 | | x − 5 | |
Niech x − 5 = t ⇒ 4x − 20 = 4t ⇒ 4x − 1 = 4 t + 19
więc
| | 6 | | 6 | | 6 | |
lim f(x) = lim ( 1 + |
| )4 t + 19 = lim ( 1 + |
| )19*[( 1 + |
| )t]4 = |
| | t | | t | | t | |
x →
∞ t →
∞ t→
∞
= 1* (e
6)
4 = e
24
26 cze 18:11
Janek191:
A można tak ?
| | x −1 | | x −5 + 6 | | 6 | |
f(x) = ( |
| )4x −1 = ( |
| )4x − 1 = (1 + |
| )4x −1 |
| | x − 5 | | x − 5 | | x − 5 | |
Niech x − 5 = t ⇒ 4x − 20 = 4t ⇒ 4x − 1 = 4 t + 19
więc
| | 6 | | 6 | | 6 | |
lim f(x) = lim ( 1 + |
| )4 t + 19 = lim ( 1 + |
| )19*[( 1 + |
| )t]4 = |
| | t | | t | | t | |
x →
∞ t →
∞ t→
∞
= 1* (e
6)
4 = e
24
26 cze 18:12