WTF
Zgoniasty: x
6−5x
3+4≡0 (mod) − Jak coś takiego się rozwiązuje, z góry dzięki za pomoc
26 cze 14:52
xx:
mod ile?
26 cze 14:58
Zgoniasty: 4 na przykład ...
26 cze 15:05
xx:
x6−5x3+4≡0 ⇔x6−x3≡0 ⇔ x3(x3−1)≡0⇔ x3 ≡0 ⋁ x3 ≡ 1 ⇔ x≡0 ∨ x≡2 ∨ x≡1 (mod 4)
26 cze 15:16
Zgoniasty: black magic and mindfuck. Gdzie znikły 4 i 5, Proszę o jakieś wyjaśnienie, bo nigdy tego nie
zrozumiem
26 cze 15:38
diana7: 4 ≡0 (mod 4)
−5≡−1 (mod 4)
26 cze 16:10
26 cze 16:41
Mila:
1)
x6−5x3+4≡0 (mod)
−5x3=−4x3+(−x3)
−4x3 daje resztę z dzielenia przez 4 równą 0, więc opuszczamy
4=0(mod4)
równanie możesz zapisać :
x6−x=0 i masz rozwiązanie 15:16, ale trzeba uzupełnić.
2) Jeśli tego nie zauważyłeś to najpierw wyjaśniam:
0=0 (mod4) reszta z dzielenia przez 4 rowna 0
1=1(mod 4)
2=2(mod 4)
3=3(mod4)
4=0(mod4)
5=1( mod4)
Szukasz rozwiązań równania wśród liczb: 0,1,2,3 (takie są reszty z dzielenia przez 4)
f(x)=x6−5x3+4
f(0)=4 =0 (mod4)⇒x=0 jest rozwiązaniem równania
f(1)=1−5+4=0 =0(mod4) x=1 jest rozwiązaniem równania
f(2)=26−5*23+4=64−5*8+4=28=4*7=0(mod4) x=2 jest rozwiązaniem
f(3)= 36−5*33+4= 27*27−5*27+4=729−135+4=594+4=598=4*149+2=2(mod4)
liczba 3 nie jest rozwiązaniem równania.
Otrzymujesz serię rozwiązań:
x=4k
x=4k+1
x=4k+2, k∊C
26 cze 18:05
Renewerek: WIELKIE DZIEKI
26 cze 19:03
Mila:
26 cze 19:43