Pochodne cząstkowe II rzędu funkcji
zyga: Pochodne cząstkowe II rzędu funkcji
f(x,y)=2x*exy
Rozwiąże ktoś? Bardzo proszę.
26 cze 13:56
J:
A masz policzone I− go rzędu ?
26 cze 13:58
zyga: Nie. Nie chce zrobić błędu i wolę na razie spojrzeć tylko na gotowe rozwiązanie.
26 cze 14:14
J:
f'x = 2exy + 2xyexy = 2exy(1+2xy)
f"xx = 2yexy(1+2xy) + 2exy2y = 2yexy(1 + 2xy + 2) = 2yexy( 2xy + 3)
... delej próbuj sam
26 cze 14:26
zyga: Niestety nie dam rady. Nie mogę tego za nic zrozumieć. Dziękuję za tą część. Może ktoś pomoże z
resztą?
26 cze 18:48
daras: leń z ciebie zyguś
27 cze 12:37
WueR:
Ale czego nie mozesz zrozumiec? Liczysz normalnie jak zwykle pochodne jednej zmiennej
przyjmujac, ze pozostale zmienne sa stale.
27 cze 12:39
J: Własnie chyba tego nie może zrozumieć,że zmienną traktuje się jak stałą ...
27 cze 12:42
J:
...pomijając fakt,że prawdopodobnie nie zna wzorów na pochodne funkcji elementarnych oraz wzoru
na pochodną iloczynu funkcji
27 cze 12:45
J: ... no i w tym przypadku funkcji złożonych.
27 cze 12:46
Dziadek Mróz:
f(x, y) = 2x * e
xy
y = 2x * e
xy
y = uv u = 2x v = ez z = xy
| d | | d | | d | | d | |
| [y] = |
| [uv] = |
| [u]v + u |
| [v] = (1) ... |
| dx | | dx | | dx | | dx | |
| d | | d | | d | |
| [v] = |
| [ez] = ez * |
| [z] = (2) ... |
| dx | | dx | | dx | |
| d | | d | | d | |
| [z] = |
| [xy] = y |
| [x] = y |
| dx | | dx | | dx | |
... (2) = e
xy * y = ye
xy
... (1) = 2e
xy + 2xye
xy
| d | |
| f(x, y) = 2exy + 2xyexy |
| dx | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| d | | d | | d | | d | |
| [y] = |
| [uv] = |
| [u]v + u |
| [v] = (1) ... |
| dy | | dy | | dy | | dy | |
| d | | d | | d | |
| [u] = |
| [2x] = 2x |
| 1 = 0 |
| dy | | dy | | dy | |
| d | | d | | d | |
| [v] = |
| [ez] = ez * |
| [z] = (2) ... |
| dy | | dy | | dy | |
| d | | d | | d | |
| [z] = |
| [xy] = x |
| [y] = x |
| dy | | dy | | dy | |
... (2) = e
xy * x = xe
xy
... (1) = 0 * e
xy + 2xxe
xy = 2x
2e
xy
===================================
k = 2e
xy + 2xye
xy
k = k
1 + k
2
k
1 = 2e
xy k
2 = 2xye
xy
k
1 = 2e
u u = xy
| d | | d | | d | |
| [k1] = |
| [2eu] = 2eu * |
| [u] = (1) ... |
| dx | | dx | | dx | |
... (1) = 2ye
xy
k
2 = 2uv u = xy v = e
z z = xy
| d | | d | | d | | d | |
| [k2] = |
| [2uv] = 2( |
| [u]v + u |
| [v]) = (1) ... |
| dx | | dx | | dx | | dx | |
... (1) = 2(ye
xy + xyye
xy) = 2(ye
xy + xy
2e
xy) = 2ye
xy(1 + xy)
| | d | |
= |
| [k] = 2yexy + 2yexy(1 + xy) = 2yexy(1 + 1 + xy) = 2yexy(2 + xy) |
| | dx | |
| | d | | d | | d | |
analogicznie |
| [k] = |
| [k1] + |
| [k2] (*) |
| | dy | | dy | | dy | |
a następnie:
p = 2x
2e
xy
p = uv u = 2x
2 v = e
z z = xy
i wtedy w odpowiedzi:
| d | |
| f(x, y) = 2exy + 2xyexy |
| dx | |
| d2 | |
| f(x, y) = 2yexy(2 + xy) |
| dx2 | |
Z tego wyjdzie, że (*) = (***)
27 cze 13:37
J:
Mój błąd...f'
x = 2e
xy + 2xye
xy = 2e
xy(1 + xy), a nie: 2e
xy(1 + 2xy) ... widać mam
problem z wyłączeniem przed nawias...
27 cze 13:52
zyga: Dziadek Mróz bardzo dziękuję za schemat, właśnie czegoś takiego potrzebowałem, teraz już będę
potrafił rozwiązać każdą pochodną II rzędu.
29 cze 19:43