Rozkładanie na czynniki pierwsze
guest: Rozłóż na czynniki pierwsze:
a4+b4
26 cze 12:48
mol: do d... polecenie
26 cze 12:49
guest: chodzi o uproszczenie wyrażenia
26 cze 12:57
guest: a4−b4 bez problemu uprościłem, z tym mam problem
26 cze 13:00
J:
Mozna to przedstwić w postaci iloczynu:
= (a2 + b2)2 − 2a2b2 = (a2 + b2)2 − (√2ab)2 =
(a2 + √2ab + b2)(a2 − (√2ab + b2)
26 cze 13:03
J: .... niepotrzebny nawias w drugim nawiasie: = (a2 + √2ab + b2)(a2 − √2ab + b2)
26 cze 13:04
guest: skąd się wzięło 2a2b2 ?
26 cze 13:09
J:
(a2 + b2)2 − 2a2b2 = a4 +2a2b2 + b4 − 2a2bb = a4 + b4
26 cze 13:14
guest: Ok, dzięki za pomoc J
26 cze 13:19