matematykaszkolna.pl
zadanie Artur: Witam mam takie zadanie i proszę bardzo po pomoc, bo nie rozumiem co jest źle z ekstremum. http://zapodaj.net/03d57e969677e.jpg.html Proszę o pomoc !
26 cze 10:51
Artur: Proszę o pomoc
26 cze 11:16
Darth Mazut: Jakie jest polecenie? Na obrazku nie widać... Najlepiej będzie jeśli przepiszesz zadanie tu łącznie z poleceniem; funkcja ma ekstremum w punkcie gdzie zeruje się pochodna, pochodna dodatnia oznacza że funkcja rośnie a ujemna że maleje.
26 cze 11:44
Artur: Zadanie to naszkicować wykres funkcji, oczywiście nie wiem jak to naszkicować, skoro ciągle maleje...
26 cze 11:45
Darth Mazut: Czy druga pochodna też jest daną czy naniosłeś ją sam?
26 cze 11:47
J: Chłopie... napisz jaka to funkcja ?
26 cze 11:47
Artur: Zadanie to naszkicować wykres funkcji: f'(x)<0 dla x∊(−;0)∪(0;+) funkcja ma ekstremum lokalne w punkcie x1=0 f''(x)>0 dla x∊(0;+) Nic wiecej nie bylo na kolosie tego zadania nie mogę zaliczyć, bo ciągle się Pani profesor czepia, a na podpowiedź nie mam co liczyćemotka To wszystkie dane z kartki z zadaniem
26 cze 11:50
Darth Mazut: A czy to nie jest przypadkiem tak, że jedno przeczy drugiemu? Zapis pierwszej pochodnej mówi że jest ona zawsze mniejsza od zera za wyjątkiem punktu zero, a drugiej że od punktu zero pochodna rośnie; jeśli jest ciągła to wtedy zachodzi sprzeczność, bo jak może rosnąć do + skoro nie może być większa od zera?
26 cze 11:54
Artur: No właśnie nie wiem, nie rozumiem tych całych matematyków. Funkcja jest wypukła na przedziale(0;+). Niby ekstremum źle narysowałem
26 cze 11:56
Darth Mazut: W ogóle dobrze, żeś to tam nabazgrał: jeśli funkcja maleje cały czas a w zerze jest stała to nie ma ekstremum; (ewentualnie pkt przegięcia) na pewno dobrze przepisałeś przykład?
26 cze 12:01
Artur: W 90 % tak, tym bardziej, że przecież Pani dr prowadząca uznała, że jest źle z moich zapisków. Przez takie coś mam całe kolokwium w plecy.
26 cze 12:04
Artur: Oczywiście mowię o tym przepisanym przykładzie.
26 cze 12:05
Darth Mazut: Cóż, biorąc pod uwagę wartości pierwszej pochodnej które podałeś funkcja w punkcie x=0 z definicji nie może mieć ekstremum, także nie pomogeemotka
26 cze 12:12
Artur: Rozumiem, w każdym razie dzięki za informacje.
26 cze 12:14